Dailes teātrim "absolūti akūti un diezgan dramatiski" nepieciešami apmēram 700 000 eiro (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dailes teātrim "absolūti akūti un diezgan dramatiski" nepieciešami apmēram 700 000 eiro, lai nomainīto novecojušās iekārtas un tehniku, aģentūrai LETA apgalvoja Dailes teātra direktors Juris Žagars.

Viņš stāstīja, ka Dailes teātris ir veicis pilnu ēkas izpēti un definējuši vajadzības. No tām izkristalizējušās akūti nepieciešamās lietas, kam Kultūras ministrija (KM) esot devusi akceptu, un patlaban par to diskutē ar Finanšu ministriju.

Žagars informēja, - ja finansējums tiks piešķirts, tad būs iespēja veikt arī dažādus uzlabojumus, kas nākotnē teātrim palīdzētu strādāt ekonomiski, efektīvi un izdevīgi. Viens no šiem plāniem ir atsevišķas mēģinājuma zāles izveide, kas būtu Lielās zāles skatuves izmērā.

"Pašlaik izrādēm, ko uzved Lielajā zālē, mēģinājumi notiek nepiemērotās telpās," pauda teātra direktors, uzsverot, ka pārbūvi cerēts īstenot arī Mazajā zālē, jo tā nekad nav bijusi paredzēta skatītājiem, bet mēģinājumiem.

Žagars pauda cerību, ka Mazajā zālē izdotos realizēt pārbūvi, kurā būtu 350 skatītāju sēdvietas, un atbilstošs grīdas pacēlums, lai gan skatītājiem būtu baudāmi skatīties izrādi, gan režisoram nebūtu izaicinoši uzvest to.

Tāpat teātra direktors cer, ka vēlas Lielajā zālē izbūvēt mobilu starpsienu, sadalot zāli divos variantos - zāli 700 skatītājiem vai 1000 skatītājiem. Tad, viņaprāt, teātris kļūtu kompaktāks.

Kopumā teātrim esot garš vēlmju saraksts, un Žagars uzskata, ka ar to nav racionāli plātīties. Taču teātrim akūti esot nepieciešami apmēram 700 000 eiro. Viņš stāstīja, ka pagaidām esot saņemts KM mutisks apsolījums, ka ministrija pie tā strādā, un, iespējams, 2021.-2022.gadā teātris šādu finansējumu saņems.

"Teātrī kopš 1977.gada tieši teātra tehnikā, aprīkojumā un darba zonā nav veikti nekādi remonti un uzlabojumi. Teātris ir dramatiski tehnoloģiski novecojis, un novecojis tik tālu, ka reizēm tas var traucēt izrāžu norisi," teica teātra direktors.

Vienlaikus preses konferencē par teātra jauno sezonu, Žagars žurnālistus informēja, ka teātra finansiālais stāvoklis esot stabils. Esot noteikti zināms, ka līdz gada beigām Dailes teātrim nevar draudēt nekādi sarežģījumi. "Tas ir pateicoties tam, ka valdība rada līdzekļus, ko piešķirt visiem teātriem, lai kompensētu biļešu ieņēmumus un iespējamos līdzekļus, kurus teātri varētu gūt, ja varētu piepildīt pilnu zāli," klāstīja Žagars.

Viņš minēja, ka teātrim izdevies ļoti precīzi prognozēt biļešu ieņēmumus, un plāns pat esot nedaudz pārpildīts. Žagars skaidroja, ka biļešu cenas ir nedaudz augušas ierobežojumu dēļ, kas neļauj teātrim piepildīt pilnu zāli ar skatītājiem, bet tas neatturot skatītājus no biļešu iegādes. Biļetes izpērkot diezgan ātri.

Runājot par remontdarbiem Dailes teātrī, Žagars stāstīja, ka tie beigsies ne ātrāk kā nākamā gada novembrī.

Tāpat Žagars atklāja, ka, iespējams, uz Dailes teātra telpām pārcelies Nacionālais simfoniskais orķestris, kurš tur uzturētos divus gadus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu