Zināms, cik daudz rīdzinieku nobalsojuši iepriekšējās balsošanas pirmajā dienā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vēlēšanu urna. Ilustratīvs attēls.
Vēlēšanu urna. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Iepriekšējās balsošanas pirmajā dienā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pie urnām devušies 20 140 jeb 4,76% balsstiesīgo vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Pašvaldību vēlēšanās 2017.gadā iepriekšējās balsošanas iespēju pirmajā dienā Rīgā izmantoja 20 084 jeb 4,71% balsstiesīgo vēlētāju, kas ir 0,5% mazāk.

Ņemot vērā, ka katrā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu iecirknī ir nobalsojuši vismaz 100 vēlētāji, aktivitāte pirmajā iepriekšējās balsošanas dienā bijusi augsta, aģentūrai LETA iepriekš pauda Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins.

Viņš atzina, ka saspringtāka bijusi situācija uzreiz pēc iecirkņu atvēršanas, jo bija vērojams vēlētāju pieplūdums. Pēc Kokina paustā, vēlēšanu iecirkņu darbiniekiem nācies piedzīvot nervozas situācijas, jo bijušas domstarpības ar dažiem apmeklētājiem, kas vēlējušies mainīt iecirkni, taču nebija gatavi gaidīt datu apmaiņu starp iecirkņiem.

Pirms vēlēšanām iepriekš varēs nobalsot arī ceturtdien, 27.augustā, no plkst.9 līdz 16 un piektdien, 28.augustā, no plkst.12 līdz 20. Vēlēšanu dienā 29.augustā iecirkņi būs atvērti no plkst.7 līdz 22.

Tiesības piedalīties Rīgas domes vēlēšanās ir Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, sākot no 18 gadu vecuma, kuriem bija reģistrēta dzīvesvieta Rīgas administratīvajā teritorijā 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (šā gada 31. maijā) vai kuri līdz 15.augustam reģistrējās vēlēšanām, jo viņiem Rīgā pieder nekustamais īpašums.

Lai piedalītos vēlēšanās, vēlētājiem jābūt reģistrētiem vēlētāju reģistrā. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopotās informācijas Rīgas domes vēlētāju sarakstos ir reģistrēti 422 681 balsstiesīgi pilsoņi.

Rīgas domes vēlēšanām iesniegti 15 kandidātu sarakstu, un uz iekļūšanu Rīgas domē kopumā pretendē 707 kandidāti. Par neatbilstību kādai no likumā noteiktajām kandidēšanas prasībām no sarakstiem kopumā tika svītroti 11 kandidāti.

No 30.jūlija līdz 15.augustam savu vēlēšanu iecirkni Rīgas domes vēlēšanām kopumā mainījuši 5273 vēlētāji, liecina PMLP apkopotā informācija. No šiem vēlētājiem 1357 vēlētāji reģistrējušies balsošanai Rīgā no citas pašvaldības, jo Rīgā viņiem pieder nekustamais īpašums. Tikmēr Rīgas dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs to izdarīja 131 vēlētājs, bet 62 vēlētājiem iecirkņa maiņu veica ieslodzījuma vietu darbinieki.

2021.gadā, kad citviet Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas, Rīgā vēlēšanas nenotiks. Atbilstoši Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumam jaunievēlētās Rīgas domes pilnvaru termiņš būs atlaistās domes atlikušais pilnvaru termiņš no jaunās domes sanākšanas dienas un vēl četru gadu termiņš.

2017.gada 3. jūnija pašvaldību vēlēšanās Rīgā bija pieteikti 11 sarakstu un 586 kandidāti, balsstiesības Rīgā bija 426 505 pilsoņi, no kuriem vēlēšanās piedalījās 250 445 jeb 58,72% vēlētāju, 65 826 jeb 15,43% vēlētāju izmantoja iespēju nobalsot iepriekš, bet 1797 jeb 0,42% vēlētāju balsoja savā atrašanās vietā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu