Baltkrievijā aizturēto "vagneriešu" lietā iejauktas ASV, apgalvo Putins (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: AP/Scanpix

Krievijas pilsoņi, kas Baltkrievijā tika aizturēti pirms prezidenta vēlēšanām un tika dēvēti par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujiniekiem, Baltkrievijā bija nogādāti it kā legālam darbam kādā trešajā valstī, un tā bija Ukrainas specdienestu operācija kopā ar ASV specdienestiem, telekanālam "Rossija 1" sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Viņus tur vienkārši iemānīja, pārvilka pāri robežai" ar viltotiem dokumentiem, sacīja Putins, norādot, ka Krievijas robežsargi nedrīkstēja šos cilvēkus izlaist.

Rezultātā viņi tika aizturēti un uzdoti par "triecienspēku", ko var izmantot situācijas destabilizācijai pirms Baltkrievijas vēlēšanām, skaidroja Putins.

Tas "absolūti neatbilda patiesībai", viņš sacīja.

Aizturētos "izmantoja, lai pārvietotu viņus uz Baltkrievijas teritoriju, nosakot viņiem pilnīgi legālus mērķus".

"Viņiem vajadzēja, kā viņiem sacīja, izbraukt uz trešajām valstīm, uz Latīņameriku, uz Tuvajiem Austrumiem absolūti legālam darbam," skaidroja Kremļa saimnieks.

Krievijas laikraksts "Komsomoļskaja Pravda" 7.augustā apgalvoja, ka Krievijas pilsoņu aizturēšana Baltkrievijā esot "Ukrainas specdienestu provokācija".

Šo versiju esot sākusi pārbaudīt Krievijas Izmeklēšanas komiteja.

Kijevā noliedz līdzdalību šādā specoperācijā, bet Krievijā izskanējušās versijas dēvē par "Krievijas dezinformāciju".

Kā ziņots, Baltkrievijā 29.jūlijā tika aizturēti 33 Krievijas pilsoņi, kas tika apsūdzēti teroraktu gatavošanā un centienos destabilizēt valsti prezidenta vēlēšanu laikā.

4.augustā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko sacīja, ka izturētie sākuši sniegt liecības un atzinušies, ka viņi nogādāti Baltkrievijā ar pavēli gaidīt.

Maskava jau 14. augustā paziņoja, ka Baltkrievija atbrīvojusi 32 Krievijas pilsoņus, kas bija aizturēti pirms prezidenta vēlēšanām, un ka viņi atgriezušies Krievijā.

Viens aizturētais, kam ir dubultā Krievijas un Baltkrievijas pilsonība, palicis Baltkrievijā.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko vienā "vagneriešu" sāgas posmā solīja, ka izdos Ukrainai Baltkrievijā aizturētos "Vagner" kaujiniekus, ja Kijeva pierādīs viņu saistību ar noziegumiem Donbasā.

Baltkrievijas lēmums nodot aizturētos "vagneriešus" Krievijai saasinājis Minskas un Kijevas attiecības.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu