Narkotiku izgatavošanu apguvuši pašmācības ceļā. Jauna informācija par Krimuldas novadā uzieto metadona laboratoriju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts policija

Krimuldas novadā šovasar atklātās metadona laboratorijas uzturētāji narkotiku izgatavošanu apguvuši pašmācības ceļā, turklāt kratīšanā atrasta skolēniem paredzēta mācību grāmata ķīmijā, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā (VP).

Nevienai no aizdomās turētajām personām nav speciālas izglītības ķīmijā, taču šīs personas narkotiku apgrūšanas prasmi apguvušas pašmācības ceļā. VP presei izplatītās fotogrāfijas liecina, ka laboratorijā starp narkotiku ražošanas iekārtām un vielām atrasta arī 8.-12.klasei paredzēta grāmata "Tabulas un aprēķini ķīmijā".

Policijā arī uzsvēra, ka metadona ražošana nav vienkāršs process.

Laboratorijā atrastais metadons bija augstas kvalitātes un parasti šādos gadījumos produkcijas uzpircēji pēc iegādes metadonu sajauc ar citām vielām, lai palielinātu pārdodamās preces svaru.

VP arī apliecināja, ka Latvijā iepriekšējā reizi metadona ražotnes uzgājusi 2017.gadā. LETA jau toreiz rakstīja, ka divas ražotnes atrastas Allažu un Taurupes pagastos. Vienā gadījumā ražotne tika izvietota zem vistu fermas, lai maskētu ķīmiskās smakas, kas rodas narkotiku izgatavošanas laikā, bet otrā gadījumā tā izvietota galdniecības darbnīcas otrajā stāvā. Policija par šo noziegumu prokuratūrai rosināja apsūdzēt sešas personas.

Jau ziņots, ka VP šovasar Krimuldas novadā atklājusi metadona laboratoriju un izņēmusi apreibinošas vielas 1,5 miljonu eiro vērtībā, savukārt Krievijas likumsargi izņēmuši kravu ar Latvijā ražotu metadonu.

Šogad pavasarī VP Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) sākts kriminālprocess par apreibinošo vielu nelikumīgi apriti.

ONAP, veicot izmeklēšanas darbības, sadarbībā ar VP pretterorisma vienību "Omega" un citām VP struktūrvienībām 13.jūlijā Krimuldas novadā pārtraukusi neatļautas metadona laboratorijas darbību. Šī laboratorija bija ierīkota kādā privātmājā. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka narkotiskās vielas tur ražotas kopš šī gada.

Dažādās Latvijas vietās aizturēti seši organizētās grupas dalībnieki - Latvijas valsts piederīgie. Viņu dzīvesvietās, transportlīdzekļos un piederošajos īpašumos veiktas kratīšanas.

Izmeklēšanas darbību rezultātā izņemts vairāk nekā 21 kilogramu narkotiku, metadonu saturošas vielas, dažādi prekursori narkotiku izgatavošanai, tehniskais aprīkojums, saziņas līdzekļi un citi priekšmeti, kam ir nozīme kriminālprocesā.

Izņemto sintētisko narkotiku mazumtirzniecības vērtība "melnajā tirgū" varētu sasniegt 1,5 miljonus eiro, lēš policija.

Šajā procesā sadarbībā ar Krievijas Iekšlietu ministrijas Galvenās narkotiku apkarošanas pārvaldes darbiniekiem uz autoceļa Maskavas apgabalā tika aizturēta kravas automašīna ar Latvijas valsts numurzīmi un divas personas, no kurām viena bija Latvijas valsts piederīgais.

Krievijā veicot procesuālās darbības, tika izņemti 6,5 kilogrami metadona. Izmeklēšanas laikā apstiprinājies, ka Krimuldas novadā saražotais metadons piegādāts Krievijas tirgum, taču, iespējams, ka laboratorijā saražotā produkcija tirgota arī Latvijā.

Pieciem Latvijā aizdomās turētajiem, kuri dzimuši 1967., 1969., 1970., 1971. un 1976.gadā, piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Savukārt 1945.gadā dzimušam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Iesaistīto personu loma izdarītajā noziegumā vēl tiek skaidrota, taču policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturēto vidū ir gan organizators, gan narkotiku izgatavotāji. Viens no aizdomās turētajiem jau iepriekš sodīts par līdzīgu noziedzīgu nodarījumu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu