Pusaudža bēgšana ar traģiskām beigām. Vēsturiskās fotogrāfijas ar no lidmašīnas krītošo zēnu stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Instagram/@instagramaviation

1970. gada 22. februārī pusaudzis no Austrālijas vārdā Kīts Sapsfords ielavījās Sidnejas lidostā un paslēpās lidmašīnā, kurai bija paredzēts lidot uz Tokiju. Tas bija pēdējais lēmums, ko viņš jebkad pieņēma, vēstī medijs "The Guardian".

Lielākā daļa pusaudžu neciestu, ja tiktu piespiesti mācīties katoļu internātskolā. 14 gadus vecais Kīts aizbēga no "pāraudzināšanas iestādes" jau pēc pāris nedēļām. Viņš sapņoja apceļot pasauli. Tas bija sapnis, kas viņu nogalināja.

Diemžēl viņa izmisīgo plānu pamest Austrāliju neapzināti iedvesmoja viņa paša tēvs. Tikai dažus mēnešus pirms traģēdijas Čārlzs Sapsfords izstāstījis savam piedzīvojumus alkstošajam dēlam par spāņu zēnu, kurš nomira pēc slēpšanās pasažieru lidmašīnas šasijā. 1970. gada februārī viņa paša bērnu piemeklēja līdzīgs liktenis.

Zēns gan jau cerējis, ka viņu nepiemeklēs tāds pats liktenis, ja patversies riteņu nodalījumā, bet viņš nezināja, ka nodalījums atvērsies, kad, lidmašīnai paceļoties, riteņi tiks ievilkti. Neilgi pēc pacelšanās viņš nokrita uz zemes no aptuveni 60 metru liela augstuma.

Kīta Sapsforda stāsts

1956. gadā dzimušais Kīts Sapsfords uzauga Randvikā, Sidnejas priekšpilsētā Jaundienvidvelsā. Viņa tēvs Čārlzs Sapsfords bija mašīnbūves un rūpniecības inženieris. Viņš raksturoja Kītu kā ziņkārīgu bērnu, kuram vienmēr bijusi "vēlme turpināt kustību".

Pusaudzis un viņa ģimene bija tikko devušies tālā ceļojumā. Bet pēc tam, kad viņi atgriezās mājās, puiku patiesi pārsteidzis tas, ka viņu piedzīvojums ir beidzies. Vienkārši sakot, viņam dzimtā pilsētiņa bija kļuvusi par šauru.

Zēna ģimene nav zinājusi, kā mierināt Kīta ilgas pēc brīvības. Galu galā tika nolemts, ka zināma disciplīna pusaudzim varētu nākt par labu.

Par laimi, Romas katoļu zēnu internātskola bija pavisam netālu no pilsētiņas. Iestāde specializējās grūtībās nonākušu bērnu audzināšanā. Kīta vecāki izdomāja, ka šī būs labākā vieta, kur Kītam kādu laiku padzīvot.

Bet, pateicoties zēna nepārvaramajām alkām pēc piedzīvojumiem, viņam izdevās diezgan viegli aizbēgt. Tikai pāris nedēļas pēc ierašanās viņš aizbēga no skolas Sidnejas lidostas virzienā.

Nav skaidrs, vai viņš iepriekš zināja, kurp dodas lidmašīna, kurā viņš patvērās. Bet viena lieta ir skaidra - tas bija pēdējais lēmums, ko viņš jebkad pieņēma.

Krītošais bezbiļetnieks

Pēc pāris bēguļošanas dienām Kīts Sapsfords ieradās Sidnejas lidostā. Tajā laikā noteikumi lidostās nebija ne tuvu tik stingri kā tagad. Šis fakts ļāva pusaudzim viegli tikt lidmašīnu stāvvietā. Pamanījis vienu no lidaparātiem, kas gatavojās pacelties, Sapsfords devies tā virzienā.

Tā bija tīra sagadīšanās, ka amatieru fotogrāfs Džons Gilpins vienlaikus atradās tajā pašā vietā. Viņš vienkārši fotografēja lidostu. Vēlāk viņš pavisam nejauši ar fotokameru iemūžināja Sapsforda sirdi plosošo kritienu.

Pagāja dažas stundas, kad lidmašīnai bija laiks pacelties, Kīts pacietīgi gaidījis riteņu nodalījumā. Kad lidmašīna atkal atvēra šasiju, lai ievilktu riteņus, Sapsforda liktenis tika apzīmogots.

"Viss, ko mans dēls vēlējās - redzēt pasauli," vēlāk atcerējās viņa tēvs Čārlzs. "Viņš nevarēja nosēdēt uz vietas. Kīta alkas redzēt pasauli maksāja viņam dzīvību."

Saprotot notikušo, eksperti pārbaudīja lidmašīnu un šasijas iekšpusē atrada plaukstu un pēdu nospiedumus, kā arī zēna drēbju daļas. Bija skaidrs, kur viņš pavadījis dzīves pēdējos mirkļus.

Maz ticams, ka Sapsfords būtu izdzīvojis, pat ja viņš nebūtu izkritis no lidaparāta. Temperatūra tik augstu debesīs un nopietns skābekļa trūkums jebkurā gadījumā būtu nonāvējis zēnu. Galu galā Sapsfordam liktenīgajā dienā mugurā bijis tikai krekls ar īsām piedurknēm un šorti.

Viņš nomira 14 gadu vecumā 1970. gada 22. februārī.

Aptuveni nedēļu pēc šausminošā incidenta Gilpins saprata, ko viņš ir iemūžinājis. Mierīgi attīstot savas fotogrāfijas, viņš pamanīja vienā no tām zēna siluetu, kurš krīt no lidaparāta ar paceltām rokām, veltīgi mēģinot kaut kur pieķerties.

Kopš tā laika fotoattēls ir kļuvis par bēdīgi slavenu momentuzņēmumu, kas ir biedējošs atgādinājums par īso mūžu, ko pārtrauca liktenīga kļūda.

Pensionētajam "Boeing 777" pilotam Lesam Abendam mērķtiecīgais lēmums riskēt ar dzīvību, lai bezmaksas pārvietotos ar lidmašīnu, joprojām šķiet mulsinošs.

"Viena lieta mani nebeidz pārsteigt - cilvēki patiešām domā, ka paslēpsies pasažieru lidmašīnā un spēs izdzīvot," sacīja Abends.

"Ikviens, kurš mēģina veikt šādu varoņdarbu, ir vai nu dumjš, vai viņam jābūt pilnīgi izmisušam."

ASV Federālā aviācijas pārvalde 2015. gadā publicēja pētījumu, kas atklāja, ka lidojumos izdzīvo tikai katrs ceturtais bezbiļetnieks.

Sērojošajai Sapsfordu ģimenei viņu sāpes pastiprināja apziņa, ka viņu dēls mirtu arī tad, ja viņš arī nebūtu izkritis no lidmašīnas.

Kīta tēvs devās aizsaulē 2015. gadā 93 gadu vecumā - 45 gadus pēc dēla nāves.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu