Cara bumba - visu laiku spēcīgākais kodolierocis. Krievija atslepenojusi tās izgatavošanas un sprādziena video (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cara bumbas sprādziens
Cara bumbas sprādziens Foto: Wikimedia Commons

Cara bumba bija visu laiku spēcīgākais kodolierocis, kas jebkad radīts un izmēģināts. Tā bija 3000 reižu spēcīgāka par Hirosimai uzmesto bumbu. 

Cara bumba tika izmēģināta 1961. gada 30. oktobrī Novaja Zemļa salu arhipelāgā un radīja sprādzienu, kas bija ekvivalents 50 megatonnām trotila. Dokumentālā video sākumā tas tiek nodēvēts par slepenu, tomēr tagad to publiski pieejamu padarījusi Krievijas kodolenerģijas aģentūra "Rosatom", lai atzīmētu kodolenerģijas izmantošanas 75. gadadienu. 

Sprādziens video parādīts no dažādiem leņķiem un attālumiem, kā arī atklātas ainas no bumbas būvniecības procesa. Pilnajā dokumentālajā filmā stāstīts, ka padomju lidaparāts, kas nometa bumbu, bija nokrāsots balts, lai atstarotu radiāciju pēc eksplozijas. Tiesa, lai lidaparāts pēc bumbas nomešanas varētu nokļūt pietiekami tālu, bumba tika nomesta ar milzīgu izpletni. 

Cara bumba sprāga 4 kilometrus virs zemes, iznīcināja pilnīgi visu 35 kilometru rādiusā un 55 kilometru attālumā esošās militārās ēkas, bet logi ieplaisāja pat 900 kilometru lielā attālumā esošām ēkām. Sprādzienu reģistrēja seismometri visā pasaulē. Savukārt "kodolsēne" pacēlās 67 kilometru lielā augstumā - septiņas reizes augstāk nekā Everests. 

Cara bumbas replika
Cara bumbas replika Foto: AP/Scanpix

Par spīti bumbas iznīcinošajam spēkam, ASV to uzskatīja vien par izrādīšanos, jo tās praktiskais lietojums militārajā jomā būtu limitēts. 

Pēc eksplozijas pāri Skandināvijai nolija kodolmateriāli, tāpēc vēlāk starp ASV un Padomju Savienību tika parakstīta vienošanās neveikt kodolizmēģinājumus, ja vien tie nenotiek pazemē.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu