"Tas bija sirdi plosoši." Maurīcijas piekrastē miruši desmitiem delfīnu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Vismaz 40 delfīni miruši neskaidros apstākļos reģionā pie Maurīcijas, ko skārusi naftas noplūde no Japānas kuģa, piektdien, 28. augustā, aģentūrai "Reuters" pastāstīja varasiestādes un aculiecinieki.

Mirušo delfīnu skaits varētu pieaugt. Zvejnieks Jasfīrs Hīnajs "Reuters" pastāstīja, ka piektdienas rītā redzējis 25-30 mirušus delfīnus peldam lagūnā starp citiem dzīvniekiem, kurus zvejnieki centās aizvest prom no piesārņojuma.

"Tur bija māte un viņas mazulis," stāstīja vīrietis. "Viņš bija ļoti noguris un nepeldēja labi. Bet mamma palika tam blakus, viņa nepameta savu mazuli, lai pievienotos pārējai grupai. Viņa visu laiku palika blakus. Viņa centās to aizsargāt."

Mazulis apvēlās uz sāniem un nomira zvejnieka acu priekšā.

Hīnaja laivai bija palikusi nedaudz degviela, tāpēc viņš sazinājās ar Rūbenu Pilleju, kurš izsekoja māti. Viņa sākuma izskatījusies normāli, vīrietis sacīja "Reuters".

"Bet pēc dažām minūtēm viņa pagriezās uz sāniem, viena spura bija ūdenī, otra gaisā, un tad viņa sāka ļoti, ļoti ātri vicināt asti," pastāstīja Pillejs, kurš ir profesionāls dronu operators un vides aizsardzības aktīvists.

"Viņa peldēja apļos laivas priekšā, ļoti agresīvi kustināja asti un pēc pāris minūtēm beidza kustēties, un viņa nogrima... Mēs dzirdējām raudas, es domāju, ka tā ir sieviete laivā, bet man teica - nē, tas bija delfīns," viņš sacīja aģentūrai.

"Mēs nezinājām, ko darīt. Tas bija sirdi plosoši," teica Pillejs.

Iepriekš tajā pašā dienā varas pārstāvji "Reuters" atklāja, ka līdz šim krastā izskaloti 38 miruši dzīvnieki. Tuvākajās dienās gaidāmu 25 delfīnu, kurus izskaloja trešdien un ceturtdien, autopsiju rezultāti.

Līdz šim veterinārārsti izmeklējuši divus delfīnus, kuriem bija redzami ievainojumi, taču viņu organismos nebija ogļūdeņraži, liecina provizoriskie izmeklējumi. Abu dzīvnieku autopsijas veiktas valsts vadītā pētniecības centrā.

Delfīni mirst reģionā, ko skārusi naftas noplūde, kas notikusi, jūlijā Japānas kuģim "MV Wakashio" uzskrienot koraļļu rifam.

Ceturtdien "Greenpeace" aicināja Maurīcijas valdību uzsākt "steidzamu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai nāves cēloņus un vai tam ir saistība ar "Wakashio" noplūdi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu