Tehniskas kļūdas gadījumā balsojumā vērtība ir augstāka par formalitātēm, pauž Cimdars (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais  CVK vadītājs Arnis Cimdars
Bijušais CVK vadītājs Arnis Cimdars Foto: Zane Bitere/LETA

Tehniskas kļūdas gadījumā balsojumā vērtība ir augstāka par formalitātēm, aģentūrai LETA norādīja bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Šo viedokli Cimdars pauda, komentējot gadījumu 97.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, kur neapzīmogotu aplokšņu dēļ par nederīgām atzīs, iespējams, 300 aploksnes.

Viņš atzina, ka nav iepazinies ar visām notikušā detaļām, taču noprot, ka konkrētais gadījums nav bijis ļaunprātīgs, bet gan neuzmanības kļūda.

Cimdars atgādināja, ka aplokšņu apzīmogošana ir tehnisks risinājums, lai nodrošinātos pret varbūtību, ka vēlēšanu kastē tiek "piemestas" aploksnes ar balsīm "no malas". Proti, ja kāda persona ir ieguvusi vēlēšanu aploksnes, tās nevar iemest vēlēšanu kastē, jo uz tām nav iecirkņa zīmogs. Viņš gan piebilda, ka bez šī mehānisma, pastāv arī citi, piemēram, aplokšņu skaita salīdzināšana ar iecirknī reģistrēto vēlētāju skaitu.

Bijušais CVK vadītājs atminējās, ka līdzīga situācija pirms pāris gadiem bijusi Salaspilī, kur bijušas 50 aploksnes bez spiedogiem. Toreiz balsis tikušas skaitītas atsevišķi, bet konstatējot, ka proporcionālais balsu sadalījums šajās aploksnēs atbilst tam, kas bijis pārējās aploksnēs, tās tikušas līdzskaitītas.

Komentējot kļūdas cēloņus, Cimdars atzīmēja, ka šoreiz tās varētu būt bijušas sekas ilgstošajai iepriekšējai balsošanai. Viņa ieskatā, tas novedis pie tā, ka cilvēki bijuši pārguruši, kas izraisījis neuzmanības kļūdu.

Savukārt jautājumā par iespējamām atkārtotām vēlēšanām konkrētajā iecirknī, Cimdars norādīja, ka, ja jautājums nonāktu tiesā, tad tieši tai vajadzētu noteikt to vēlētāju loku, kas varēs piedalīties šajā balsošanā. Kā vienu no variantiem bijušais CVK vadītājs pieļāva, ka balsot varētu tikai tie, kas balsojuši dienā, kad radusies konkrētā kļūda.

Cimdars piebilda, ka likumā nav precīzi atrunāta rīcība šajā situācijā.

Jau vēstīts, ka nav izslēgta iespēja par atkārtotu vēlēšanu rīkošanu vēlēšanu iecirknī Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, ja konstatēto, iespējams, nederīgo aplokšņu dēļ šī jautājuma skatīšana notiktu tiesā.

Tas izriet no Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņas un Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas vadītāja Jura Kokina paustā.

Bērziņa norādīja, ka, ja šo, iespējams, 300 balsu skaits būs tāds, kas izšķirs vēlēšanu rezultātu, tad attiecīgajā vēlēšanu iecirknī varētu būt jārīko atkārtotas vēlēšanas. CVK vadītāja skaidroja, ka, ja kāds saraksts nolems apstrīdēt vēlēšanu rezultātus un tiesa šo lūgumu akceptēs, tādā gadījumā attiecīgajā iecirknī būtu jārīko jaunas vēlēšanas.

Kā skaidroja Kokins, attiecīgās aploksnes paredzēts neieskaitīt vēlēšanu rezultātos. Šīs aploksnes pašlaik arī nav paredzēts atvērt, bet par to atvēršanu nepieciešamības gadījumā var lemt, piemēram, tiesa. Tomēr pašlaik nav zināms, vai attiecīgais jautājums nonāks tiesā.

Kā ziņots, 97.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā neapzīmogotu aplokšņu dēļ par nederīgām atzīs, iespējams, 300 aploksnes, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Kokins.

Viņš skaidroja, ka šajā iecirknī iedzīvotājiem tika izdalīts vesels iepakojums neapzīmogotu aplokšņu, kuras atzīs par nederīgām, kad sāks skaitīt balsis. Pēc iecirkņa darbinieku paustā, ir aizdomas, ka šo vēstuļu skaits esot 300.

Kokins minēja, ka likums nosaka, ka ja aploksne ir saplēsta vai bez iecirkņa zīmoga, tad tā uzskatāma par nederīgu. Viņš nemācēja teikt, kāpēc tāda situācija radusies, tomēr skaidroja, ka tas esot "cilvēciskais faktors".

Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka tas ir vienīgais šāds konstatētais gadījums, kā arī atzina, ka šai sakarā neko vairs nevar darīt, jo fakts, ka aploksnes nav apzīmogotas tika konstatēts par vēlu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu