"Tagad ir mūsu kārta pildīt solījumus." Staķis gatavs sākt koalīcijas sarunas (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās vislielāko atbalstu saņēmušā saraksta "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie" mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis ir gatavs sākt galvaspilsētas koalīcijas veidošanas sarunas, un jaunajā sasaukumā vēlas izbeigt "kluso karu" starp riteņbraucējiem, gājējiem un autobraucējiem, svētdien, 30. augustā, LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina politiķis.

Staķis atzina, ka politiskās apvienības labais rezultāts ārkārtas vēlēšanās ir liels panākums, bet viņš "apzināti nelieto vārdu "uzvara", jo uzvara būs tad, kad varēs paskatīties rīdziniekiem acīs un teikt – lūk, salabota iela, lūk, veloceliņš, lūk, jauns bērnudārzs".

"Vēlētājs mums devis uzticību, tagad ir mūsu kārta pildīt solījumus," sacīja Staķis.

Pēc Staķa domām, "Attīstībai/Par!"/"Progresīvie" veiksme vēlēšanās skaidrojama ar to, ka rīdzinieki vēlējās sadarbību un viņa saraksts spēja apvienot četrus politiskos spēkus, turklāt sarakstā startēja arī apkaimju līderi. Tāpēc viņi arī esot visvairāk gatavi vadīt domes koalīcijas sarunas, "jo mēs zinām, ka cilvēki ir dažādi, bet varam apvienoties kopīgajam mērķim".

Sarunas vēl nav sāktas - vispirms notiks visu sarakstu veidojošo spēku valdes sēdes un pēc tam kopīgā sēde, vienojoties, "ar ko runāsim, kāda secībā un kas būs sarunu vedēji," atklāja Staķis.

Viņš uzskata, ka koalīcija jāveido līdzšinējās domes opozīcijas spēkiem – kopā ar "Jauno Vienotību", Nacionālo apvienību/Latvijas Reģionu apvienību, Jauno konservatīvo partiju.

Kopumā šim 4 partijām pēc provizoriskajiem rezultātiem varētu būt 39 no 60 deputātu vietām Rīgas domē.

"Jābūt plašai pozīcijai, tādai, kas spēj izdarīt darbu, lai nav par katru lēmumu jāiet prasīt balsis," sacīja Staķus.

Viņš arī stāstīja, ka domes pilnvaru laikā gribētu "izbeigt kluso karu starp gājēju, velobraucējiem un autobraucējiem, lai katram ir sava vieta pilsētā, lai visi jūtas ērti".

Tāpat viņš vēlas panākt, lai cilvēki, kuri ir mūsu varoņi, kuri ikdienā nāk mums palīgā, būtu pienācīgi atalgoti. 

"Jaunās Vienotības" mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis LTV "Rīta panorāma" atzina, rezultāti noteikti dod Staķim iespēju uzņemties iniciatīvu un aicināt visus uz koalīcijas sarunām, "iniciatīva ir viņa rokās".

"Vecā Rīgas vara ir sakauta", valdības koalīcija ir uzvarējusi, tagad ir jāsēžas pie  galda un jāskatās, kas jādara prioritāri, sacīja Ķirsis.

Viņš atzina, ka "Jaunajai Vienotībai" nav uzstādījumu, kādas jomas tā vēlas pārraudzīt pilsētā, bet ir prioritātes - cīņa ar korupciju, laba pārvaldība, bērnudārzu rindu mazināšana un infrastruktūra, "kas Rīgā ir zem katras kritikas".

Politoloģe Iveta Kažoka LTV "Rīta panorāmai" prognozēja – ja Rīgas domes koalīciju veidos pašreizējās valdības koalīcijas partijas,

attiecības starp galvaspilsētas pašvaldību un valsti būs labākas, būs mazāk pretrunu starp Rīgu un valsti.

Jautājums ir, vai šīs partijas spēs sadarboties un vai Staķis spēs tās saliedēt, norādīja Kažoka.

Kā ziņots, pēc 94,20% balsu apkopošanas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās pārliecinošā vadībā ir partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/PRO) apvienotais saraksts, kuru atbalstījuši 25,97% vēlētāju, otrajā vietā ar 16,81% balsu ir partija "Saskaņa", bet trešajā vietā ar 15,10% balsu ierindojas "Jaunā vienotība" (JV). 

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotais saraksts līdz šim ieguvis 9,54% vēlētāju balsu, savukārt partija "Gods kalpot Rīgai" (GKR) patlaban saņēmusi 7,61% vēlētāju balsu.

Ar 6,48% balsu tālāk seko Latvijas Krievu savienība (LKS), bet ar 6,37% balsu - Jaunā konservatīvā partija.

Līdz ar to un vēlēšanu potenciālā uzvarētāja - AP/PRO - tiktu pie 18 deputātu mandātiem, "saskaņieši" varētu ieņemt 12 domnieku krēslus, JV - desmit, NA/LRA iegūtu septiņus mandātus, GKR - piecus, bet LKS un JKP iegūtu pa četrām deputātu vietām, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu