Seši pārtikas produkti, kas palīdzēs cīņā ar matu izkrišanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Matu izkrišana ir normāla parādība. Piedāvājam iepazīties ar sešiem produktiem, kurus viegli iekļaut savā ikdienā un kuri palīdzēs pret matu izkrišanu, vēsta portāls "Domashny Ochag".

Kāpēc mati izkrīt?

Diezgan bieži gan vīriešiem, gan sievietēm mati sāk izkrist, pateicoties iedarbībai ar androgēniem. Galvenais vaininieks ir hormons, ko sauc par dihidrotestosteronu (DHT). Mūsu ķermenis dabiski ražo šo vielu no testosterona, izmantojot fermentu, ko sauc par 5-alfa reduktāzi. Zinātnieki uzskata, ka šī fermenta bloķēšana ar īpašu diētu palīdz samazināt testosterona DHT veidošanos un tādējādi aizsargt mūsu matus no izkrišanas.  Piedāvājam iepazīties ar sešiem produktiem, kas samazina matu izkrišanu.

1. Zaļā tēja

Zaļā tēja ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē. Tā kā tējas krūma lapas tiek tvaicētas, lai iegūtu zaļo tēju, dzēriens saglabā labvēlīgākos dabiskos savienojumus. Starp tiem ir vielas, kas palīdz mums zaudēt svaru un uzlabot sirds un smadzeņu veselību. Labā ziņa ir tā, ka šis labvēlīgais savienojums arī aizsargā matu folikulas no DHT kaitīgās ietekmes. 

2. Kokosriekstu eļļa

Kokosriekstu eļļu izmanto kulinārijā un kosmetoloģijā. Tā satur lielu daudzumu tauku no vidējas ķēdes triglicerīdiem, no kuriem lielākā daļa ir laurskābes formā. Zinātnieki ir pierādījuši, ka šī taukskābe bloķē DHT ražošanu. 

3. Sīpoli

Sīpoli tiek izmantoti dažādos ēdienos, lai pievienotu garšu un saldumu. Tie ir ar zemu kaloriju daudzumu, tāpēc arī palīdz pret matu izkrišanu. 

4. Kurkuma

Kurkuma ir plaši izmantota garšviela kulinārijā, taču tā ir populāra arī kā uztura bagātinātājs. Zinātnieki ir pierādījuši, ka kurkuma lieliski palīdz mazināt iekaisumu, mazināt sāpes artrītā, optimizēt holesterīna līmeni asinīs un palīdz atgūties no fiziskās slodzes.

5. Ķirbju sēklas

Ķirbis ir īsts rudens simbols. Katrs superauglis satur simtiem veselīgu sēklu, kas ir bagātas ar dzelzi, cinku, magniju un antioksidantiem. Izrādās, ka ķirbju sēklu eļļa var veicināt matu augšanu vīriešiem. Sešus mēnešus ilgā pētījumā tika pētīti 76 vīrieši ar tendenci uz matu atkāpšanos. Tie, kas katru dienu lietoja 400 mg ķirbju sēklu eļļas, parādīja lielāku matu augšanu nekā tie, kas tās nelietoja. 

6. Edamame

Edamame ir jaunas sojas pupas, kuras parasti lieto kā piedevu vai uzkodu. Edamame pupiņās ir ne tikai daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, bet arī bagāti ar izoflavoniem - izdevīgiem augu savienojumiem, kas var pazemināt DHT līmeni. 

Kā citādi ārstēt matu izkrišanu?

Matu izkrišana var rasties dažādu iemeslu dēļ, un paaugstināts DHT līmenis ir tikai viens no tiem. Ja pamanāt matu krišanu, sazinieties ar trihologu un veiciet testus. Atkarībā no rezultātiem ārsts var izrakstīt zāles asinsvadu paplašināšanai vai 5-alfa reduktāzes bloķēšanai. Nelietojiet zāles bez ārsta receptes - tās nav nekaitīgas.

Ja jūsu mati kļūst retāki uzturvielu trūkuma dēļ, var palīdzēt vitamīni. Piemēram, pētījums atklāja, ka 38% sieviešu, kuras cieš no matu izkrišanas, trūkst biotīna. Šim B vitamīnam ir svarīga loma matu veselībā. Citas barības vielas, kas ir noderīgas matiem, var būt olbaltumvielas, cinks, dzelzs un C un A vitamīni.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu