"Laikam viņš bija ļoti nelāgā situācijā." Tramps aizstāv Kenošas apšaudē apsūdzēto pusaudzi (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Donalds Tramps
ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien, 31. augustā, aizstāvējis 17 gadus veco Kailu Ritenhausu, kurš apsūdzēts divu cilvēku nošaušanā protestu laikā, Viskonsinas pilsētā Kenošā, vēsta aģentūra "Reuters".

Tramps sacīja, ka Ritenhauss esot centies tikt prom no notikuma vietas un ka protestētāji būtu viņu nogalinājuši, ja viņš nebūtu atklājis uguni.

Tramps otrdien dosies uz Kenošu. Tur policija 23. augustā septiņas reizes sašāva 29 gadus veco Džeikobu Bleiku, kurš gūto ievainojumu dēļ, visticamāk, visu atlikušo dzīvi būs paralizēts. Pēc notikušā Kenošā izcēlās protesti pret policijas brutalitāti un rasismu.

Trešajā protestu vakarā 17 gadus vecais Ritenhauss, kurš bija iesaistījies kādā bruņotu pašpasludinātu "kārtības sargu" grupā, sašāva trīs protestētājus, divus no tiem - nāvējoši.

"Viņš centās tikt no viņiem prom. Viņš pakrita, un tad viņi ļoti vardarbīgi viņam uzbruka," pirmdien teica Tramps.

"Laikam viņš bija ļoti nelāgā situācijā. Viņu droši vien būtu nogalinājuši."

Apsūdzībā norādīts, ka neilgi pirms pusnakts Ritenhauss nezināma iemesla dēļ nonācis konfliktā ar citiem cilvēkiem. Neapbruņotais Džozefs Rozenbaums viņam sviedis ar kādu priekšmetu, domājams, plastmasas maisiņu, kas Ritenhausam nav trāpījis. Rozenbaums un Ritenhauss skrējuši pāri stāvlaukumam cieši viens otram līdzās, līdz atskanējuši šāvieni un Rozenbaums nokritis zemē. 

Saskaņā ar medijos izskanējušajām ziņām un publiskotajiem video, protestētāji uzbruka Ritenhausam pēc tam, kad viņš jau bija sašāvis Džozefu Rozenbaumu - vienu no saviem upuriem.

Ritenhausam kā pieaugušajam uzrādīta apsūdzība divos punktos par pirmās pakāpes slepkavību un vienā punktā par slepkavības mēģinājumu.

Viņa advokāts tiesā mēģinās pierādīt, ka tā bija pašaizsardzība. 

Tramps, kurš par savas pārvēlēšanas galveno saukli izvēlējies "likums un kārtība", atturas nosodīt savu sekotāju pastrādāto vardarbību, taču iestājas pret  "kreiso" protestētāju "kārtības traucēšanu un anarhiju".

Bijušais ASV viceprezidents un Trampa sāncensis 2020. gada prezidenta vēlēšanās Džo Baidens  apsūdzējis Trampu, ka viņš ar savu retoriku uzkurina vardarbību. Vienlaikus  Baidens sacījis, ka kārtības traucētāji un izlaupītāji esot jāsoda.

"Prezidents šovakar atteicās nosodīt vardarbību. Viņš nenosodīja pat vienu no saviem sekotājiem, kurš ir apsūdzēts slepkavībās. Viņš ir pārāk vājš, pārāk nobijies no paša saceltās vardarbības, lai pieliktu tai punktu," paziņoja Baidens.

Tramps savukārt apgalvojis, ka tad, ja Baidens tiks ievēlēts, vardarbība pieaugšot. "Mēs Amerikā nekad nepadosimies pūļa diktētajiem noteikumiem, jo, ja pūlis diktēs noteikumus, tad demokrātija patiešām būs mirusi," teica Tramps.

Tramps otrdien dosies uz Kenošu, lai novērtētu protestu nodarītos postījumus un tiktos ar vietējiem uzņēmējiem, pavēstīja Trampa preses sekretāre Keilija Makeneinija. Viņa nekomentēja štata un vietējo politiķu aicinājumus atcelt vizīti.

Tramps sacījis, ka netiksies ar Bleika ģimeni.

Bleika sašaušana viņa trīs bērnu acu priekšā izraisīja jaunu protestu vilni, ko šovasar aizsāka Džordža Floida nogalināšana aizturēšanas laikā, kad Mineapolisas policists gandrīz deviņas minūtes tupēja ar ceļgalu uz Floida kakla.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu