Jaunajā RD koalīcijā tomēr turpinās diskusijas par diviem vicemēriem. Nav vienprātības arī par komiteju skaita palielināšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas dome. Ilustratīvs foto.
Rīgas dome. Ilustratīvs foto. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunveidojamajā Rīgas domes koalīcijā tomēr vēl notiek diskusijas par diviem vicemēru amatiem, izriet no partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) kopīgā saraksta līdera Mārtiņa Staķa sacītā pēc tikšanās ar Nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) kopīgā saraksta politiķiem.

Taujāts, cik daudz amatu patlaban "ir uz sarunu galda", Staķis norādīja, ka ir astoņu komiteju vadītāju amati, mēra amats un divi vicemēru amati. Tas nozīmē, ka partijas savā starpā varētu dalīt kopumā 11 amatus.

Aģentūras LETA rīcībā esošajā koalīcijas sadarbības memoranda projekta pirmajā versijā gan bija norādīts, ka "uz galda atrodas desmit atbildības jomas", tostarp viena vicemēra amata vieta.

Uz to, ka domē būs divi vicemēri, cer NA/LRA frakcija.

Saraksta līderis Einārs Cilinskis žurnālistiem norādīja, ka sarunu par vienu vicemēra amatu neesot bijis un aizvien tiek uzturēta iecere par diviem vicemēriem.

LETA jau ziņoja, ka Staķa veidojamajā Rīgas domes "pārmaiņu koalīcijā" par vicemēru varētu kļūt partiju apvienības "Jaunā vienotība" mēra amata kandidāts Vilnis Ķirsis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Topošajiem Rīgas domes koalīcijas partneriem arī nav vienprātības par komiteju skaita palielināšanu pašvaldībā.

"Jaunā vienotība" ir ierosinājusi izveidot atsevišķu Korupcijas novēršanas jautājumu komiteju, palielinot komiteju skaitu līdz deviņām.

Taču kā pēc tikšanās ar "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) pārstāvjiem teica Nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) līderis Einārs Cilinskis, viņš neredzot nepieciešamību palielināt pašvaldības administrāciju.

Cīņa ar korupciju esot svarīga, taču būšot pietiekami, ja tiks atjaunota Cilinska savulaik vadītā pretkorupcijas komisija, teica politiķis.

NA/RA pārstāvji norādīja, ka šobrīd domē jau esot komiteja, kas nodarbojas ar pretkorupcijas jautājumiem un tā esot Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja. Viņi piebilda, ka iepriekšējā sasaukuma laikā šī komiteja ir acīmredzami slikti strādājusi.

Arī sarunu rīkotājs, APP Rīgas mēra amata pretendents Mārtiņš Staķis pauda, ka neredz nepieciešamību veidot vēl vienu atsevišķu komiteju.

Partijas šodien turpina sarunas par jauno Rīgas domes koalīciju, ko paredzēts veidot no četrām frakcijām, kas iepriekšējā sasaukumā strādājušas opozīcijā.

APP sagatavotajā frakciju sadarbības memoranda projektā ietverts piedāvājums amatu sadalījumā ievērot proporcionalitātes principu saskaņā ar Donta metodi. Līdzīga metode tiek lietota arī Saeimas un pašvaldību deputātu mandātu sadalē pēc vēlēšanām, kad iegūtais balsu skaits tiek dalīts ar secīgiem dalītājiem un sadalāmo mandātu skaits tiek sadalīts pēc lielākajiem dalījumiem.

Līdz šim "uz sarunu galda" bija desmit atbildības jomas, taču šodienas sarunu rezultātā izskanējis piedāvājums pašvaldībā izveidot vēl vienu komiteju, tādējādi paplašinot sadalāmo vadošo amatu klāstu.

Pēc tikšanās ar APP pārstāvjiem, Ķirsis un topošais domnieks Kārlis Šadurskis (JV) skaidroja, ka saskaņā ar Donta metodi ievērojama arī amatu sadalīšanas secība.

Saskaņā ar šādu pieeju Staķim kā vēlēšanās lielāko mandātu skaitu ieguvušajai partijai būtu "pirmā roka", iegūstot mēra un Finanšu komitejas vadītāja amatus. Sekojoši tālāk vicemēra amats varētu tikt JV politiķis Ķirsim. JV politiķi gan uzsvēra, ka amati vēl netiekot dalīti.

Uz aģentūras LETA jautājumu, vai Ķirsis var apstiprināt, ka viņš ir pirmais pretendents uz vicemēra amatu, politiķis atbildēja:

"Pēc Donta metodes sanāk, ka jā."

Taču viņš atkārtoti uzsvēra, ka par konkrētu amatu sadali un personālijām šobrīd neesot runa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu