Ņem vērā! ⟩ "Bite Latvija" aicina uzmanīties no krāpnieciskām lietotnēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixels.com

Mobilo sakaru operators "Bite Latvija" aicina iedzīvotājus būt vērīgiem, lejupielādējot dažādas mobilās aplikācijas, kā arī rūpīgi izvērtēt, kādiem ierīces datiem un funkcijām lietotājs labprātīgi ļauj piekļūt, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Una Ahuna-Ozola.

"Bites" pārstāve stāstīja, ka pēdējā laikā operatora redzeslokā ir bijuši vairāki gadījumi, kad lietotāji, pavirši akceptējot lietotnes pieprasījumus, vēlāk ir spiesti apmaksāt negaidīti lielus rēķinus par lietotnes slēpti īstenotajām darbībām.

"Mobilajām lietotnēm ir nepieciešama pieeja mūsu datiem un dažādām viedtālruņa funkcijām. Piemēram, foto rediģēšanas lietotnēm ir nepieciešama pieeja viedtālrunī saglabātajiem attēliem, savukārt tādām navigācijas lietotnēm kā "Google Maps" ir jāzina mūsu atrašanās vieta, lai tās spētu darboties," skaidroja uzņēmumā.

Ahuna-Ozola informēja, ka pēdējā laikā kompānijas redzeslokā ir nonākušas vairākas mobilās lietotnes, kas iegūst piekļuvi pārāk plašam ierīces funkciju lokam, piemēram, SMS un MMS izsūtīšanas funkcijām, radot lielus rēķinus.

"Lejupielādējot mobilās lietotnes, ir būtiski sekot līdzi, kādus datus un funkcijas ļaujam tām izmantot. Lietotnes, kuru mērķis ir slēptas krāpnieciskas darbības, kas balstās cilvēku neuzmanībā, visbiežāk pieprasa piekļuvi informācijai un funkcijām, kas to darbībai patiesībā nav nepieciešamas. Turklāt bieži vien atlīdzībā pret atļauju izmantot datus vai funkcijas, mobilās lietotnes piesola to lietotājiem dažādus labumus, piemēram, spēļu valūtu. Apmānot lietotnes lietotāju un izmantojot tai sniegtās tiesības un piekļuves, tā var veikt slēptas darbības - izsūtīt SMS un MMS, tā veidojot lielus rēķinus, izmantot personīgos datus, lai piekļūtu internetbankas pieejām, kā arī ģenerēt kriptovalūtu," skaidroja Ahuna-Ozola.

Pēc kompānijas pārstāves minētā, visbiežāk krāpnieciskas darbības un nepamatotu piekļuvi viedtālruņa funkcijām, kā arī datiem pieprasa lietotnes, kas nav lejupielādētas, izmantojot oficiālos mobilo lietotņu veikalus, proti, "Google Play" un "App Store". Piemēram, nesen "Bite Latvija" konstatējusi, ka lietotne "NextGen", kas nav pieejama oficiālajos lietotņu veikalos, saņemot lietotāja atļauju izsūtīt SMS un MMS, veica masveida to izsūtīšanu jeb "spamu" uz ārvalstīm, tādējādi palielinot konkrētā klienta rēķinu par mobilajiem pakalpojumiem.

Lai izvairītos no krāpniecības riskiem un zaudējumiem, ko var radīt neuzmanīga mobilo lietotņu lejupielādēšana, "Bites Latvija" tehnoloģiju eksperti aicina, lejupielādējot mobilo lietotni, rūpīgi izvērtēt, vai tai tiešām ir nepieciešams piekļūt tādām iespējām kā SMS un MMS izsūtīšana, atrašanās vietas noteikšana, pieeja kontaktiem. Ja ir redzams, ka lietotnes darbības nodrošināšanai nepieciešamas pārāk plašas piekļuves tiesības, šādas lietotnes drošības apsvērumu dēļ nav ieteicams lejupielādēt un izmantot. Kompānijas pārstāvji iesaka izdzēst nezināmās un aizdomīgās lietotnes.

Jau ziņots, ka "Bite Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 115,376 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,4% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 82,8% un bija 27,35 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu