Vācija vēlas kopīgu Eiropas reakciju uz Navaļnija lietu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/LETA

Vācija vēlas ar sabiedrotajiem kopīgu reakciju uz Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanu.

44 gadus vecais Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai.

Bundestāga Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Retgens aicināja Eiropu ieņemt skaidru, stingru un vienotu nostāju šajā jautājumā.

"Mēs atkal esam brutāli konfrontēti ar [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina režīma nežēlīgo realitāti," raidorganizācijai ARD trešdien sacīja Retgens.

Vācijas kanclere Angela Merkele trešdien paziņoja, ka stingri nosoda Navaļnija saindēšanu, norādot, ka viņš ir nozieguma upuris.

"Mērķis bija viņu apklusināt, un es Vācijas valdības vārdā stingri nosodu šo noziegumu," preses konferencē pavēstīja kanclere.

Viņa sacīja, ka tagad sagaida paskaidrojumus no Krievijas valdības.

Vācijas Ārlietu ministrs Heiko Māss izsauca Krievijas vēstnieku Sergeju Nečajevu un pieprasīja Krievijai veikt vispusīgu un caurskatāmu izmeklēšanu par Navaļnija saindēšanu.

Merkele iepriekš izteikusies, ka Navaļnija lietā varētu tik sagatavota kopīga atbilde, līdzīga kādu Eiropa sniedza pēc Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanas pirms diviem gadiem Lielbritānijā. Skripaļs tika saindēts ar "Novičok". Toreiz 30 Rietumu valstis izraidīja Krievijas diplomātus.

Reaģējot uz jaunākajiem atklājumiem Navaļnija lietā, Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs trešdien paziņoja, ka Krievija ir gatava sadarboties ar Vāciju Navaļnija lietas izmeklēšanā, taču vienlaikus žēlojās, ka uz Krievijas lūgumu Vācijas ārstiem dalīties savos atklājumos par Navaļnija veselības stāvokli vēl neesot saņēmusi atbildes.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu