Nausēda: Ziņa par Navaļnija indēšanu ar "Novičok" tipa indi vairs pat nešokē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vācijas valdības izplatītajā ziņā, ka Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs saindēts ar "Novičok" grupai piederošu nervu reaģentu, šokējošākais ir tas, ka šī informācija vairs pat nešokē, uzskata Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Šokē tieši tas, ka tāda ziņa vairs nešokē - apmēram tādu verdiktu daudzi jau paredzēja. Kas tas ir - vai jauns normalitātes standarts?" viņš vaicājis sociālajā tīklā "Facebook".

Vienlaikus Nausēda atzinis, ka Krievijas slimnīcai, kur sākotnēji nonāca Navaļnijs, šādas diagnozes uzstādīšana būtu neiespējama misija.

„Demokrātija ar to arī atšķiras no autokrātijas, ka pirmajā cilvēka dzīvība ir visu vērtību mērs, savukārt otrā konsekventi balstās uz Staļina principu - "ja nav cilvēka, nav arī problēmas"," rakstījis Lietuvas prezidents.

44 gadus vecais Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā, bet divas dienas vēlāk pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Pagājušās nedēļas sākumā klīnika paziņoja, ka Navaļnijam konstatēta saindēšanās ar holinesterāzes inhibitoriem, bet tobrīd ārsti atzina, ka pagaidām nav zināms, kādai tieši vielai Navaļnijs ticis pakļauts.

Kā trešdien pavēstīja Vācijas valdība, tagad iegūti neapgāžami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar ķīmisku nervu reaģentu, kas pieder "Novičok" grupai.

Ar savulaik Padomju Savienībā radīto nervus paralizējošo vielu "Novičok" 2018.gadā Lielbritānijā tika saindēts bijušais Krievijas dubultaģents Sergejs Skripaļs un viņa meita Jūlija. Viņi tika hospitalizēti kritiskā stāvoklī, bet vēlāk atveseļojās.

Kā ziņots, Vācijas Ārlietu ministrs Heiko Māss paziņojis, ka trešdien uz ministriju izsaukts Krievijas vēstnieks Sergejs Ņečajevs, lai Maskavai pieprasītu veikt vispusīgu un caurskatāmu izmeklēšanu par Navaļnija saindēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu