Kriminālatbildība par tabakas nelegālu izstrādājumu realizāciju būs neatkarīgi no tās apmēra

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts ieņēmumu dienests

Lai efektīvāk ierobežotu tabakas nelegālo izstrādājumu apriti, Saeima šodien, 3. septembrī, galīgajā lasījumā pieņēma likumu grozījumus, kas cita starpā nosaka kriminālatbildību par tabakas nelegālu izstrādājumu realizāciju neatkarīgi no tās apmēra.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, pašlaik kriminālatbildība par tabakas izstrādājumu nelikumīgu realizāciju iestājas tad, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā. Ja netiek sasniegts ievērojams apmērs, piemēro administratīvo atbildību.

Savukārt ar Krimināllikuma grozījumiem noteikts, ka gadījumā, ja persona realizēs nelegāli izgatavotus (ražotus) vai ar Latvijas akcīzes nodokļa markām nemarķētus tabakas izstrādājumus vai tādus bezdūmu tabakas izstrādājumus, kuru laišana tirgū ir aizliegta, tai varēs piemērot kriminālatbildību arī tad, ja realizācija ir notikusi nelielā apmērā. Šādā gadījumā personu varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai ar naudas sodu.

Kā atzīmējuši likuma izmaiņu autori, daudziem nelikumīgu tabakas izstrādājumu tirgotājiem piemēroti administratīvie sodi vairāku tūkstošu eiro apmērā, taču tirgotāji šos sodus nenomaksā un arī piedzīt no viņiem tos nav iespējams.

Pastiprināta arī kriminālatbildība par nelegāli izgatavotu alkoholisko dzērienu realizāciju, ja tā tiks izdarīta ievērojamā apmērā vai organizētā grupā. Proti, ievērojama apmēra gadījumā personu būs iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, savukārt organizētas grupas gadījumā personu būs iespējams sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pat astoņiem gadiem.

Likumā "Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību" noteikts tabakas izstrādājumu daudzumu, kuru sasniegšana atzīstama par noziedzīgu nodarījumu lielā apmērā.

Tāpat noteikts tabakas nelegālu izstrādājumu daudzums, kura nepārsniegšana atzīstama par maznozīmīgu noziedzīgu nodarījumu, paredzot iespēju personu no kriminālatbildības atbrīvot. Vienlaikus nodarījuma maznozīmīguma konstatēšana neradīs pienākumu atbrīvot personu no kriminālatbildības, par to būs jālemj procesa virzītājam, ņemot vērā visus lietas apstākļus un personu raksturojošo informāciju, uzsvēruši likumprojekta autori.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu