Lai Jansons varētu trešo reizi pretendēt uz tiesībsarga amatu, rosinās precizēt gaidāmos grozījumus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesībsargs Juris Jansons.
Tiesībsargs Juris Jansons. Foto: Evija Trifanova/LETA

Tiks rosināts precizēt gaidāmos grozījumus Tiesībsarga likumā, lai tiesībsargam Jurim Jansonam uz šo amatu būtu iespēja kandidēt arī trešo reizi.

Kā debatēs Saeimā norādīja parlamenta deputāts Andrejs Judins (JV), minētajos grozījumos, kas pašlaik ir izskatīšanā Saeimā, viņš uz otro lasījumu iesniegs priekšlikumu, kas paredzēs, ka jaunā norma par divu termiņu ierobežojumiem stāsies spēkā pēc gaidāmajām tiesībsarga vēlēšanām.

"Proti, būs iespēja esošo tiesībsargu virzīt amatā," norādīja deputāts.

Kā aģentūru LETA informēja "Jaunās Vienotības" (JV) pārstāvji, Judins aicina līdz ar grozījumiem pieņemt augstāk minētos pārejas noteikumus, "lai neatņemtu iespēju esošajam tiesībsargam kandidēt uz šo amatu atkārtoti".

Ja gaidāmie grozījumi tiks pieņemti un stāsies spēkā līdz tiesībsarga vēlēšanām, uz jebkuru iespējamo kandidātu, attiektos vēl apstiprināmais nosacījums, ka pretendentu jāvirza vismaz desmit deputātiem.

Kad sākotnēji tika iesniegti grozījumi par divu termiņu ierobežojumu, izskanēja arī kritiska pozīcija, ka šādas izmaiņas liegtu iespēju Jansonam kandidēt trešo reizi.

Kā ziņots, Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās vairāku JV un "Attīstībai/Par!" Saeimas deputātu rosinājumu veikt vairākas izmaiņas likumā saistībā ar tiesībsarga apstiprināšanu amatā, tajā skaitā noteikt divu termiņu ierobežojumu tiesībsarga amata ieņemšanai.

Tiesībsarga likumā paredzēts noteikt, ka viena un tā pati persona var būt par tiesībsargu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Pašlaik valstī vairāku augstu amatu ieņemšanai ir noteikts divu termiņu ierobežojums.

Pašreizējam tiesībsargam Jurim Jansonam šis ir otrais termiņš amatā. Tagad paredzēts grozījumos uz otro lasījumu rosināt iekļaut pārejas noteikumus, kas ļautu Jansonam kandidēt arī uz trešo termiņu.

Tāpat deputātu piedāvātie grozījumi paredz, ka tiesībsarga amata kandidatūru pašreizējo piecu deputātu vietā būs jāizvirza vismaz desmit deputātiem.

Plānots paaugstināt prasības tiesībsarga amata kandidātam, nosakot, ka pretendentam ir jābūt ar maģistra vai tam pielīdzināma grādu. Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka kandidātam ir jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas.

Rosināts arī atcelt tiesībsarga administratīvo imunitāti, līdzīgi kā tā jau ir atcelta Saeimas deputātiem un tiesnešiem.

Parlamentārieši norāda, ka likuma grozījumiem sagaidāma pozitīva ietekme, jo tie veicinās tiesībsarga kā nozīmīgas Saeimas vēlētas amatpersonas cilvēktiesību aizsardzības jomā prestižu un vairos sabiedrības uzticību tiesībsarga institūtam.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu