Baltkrievijas varasiestādes pārkāpj Minskas - Mogiļevas arhibīskapa cilvēktiesības, uzskata Rinkēvičs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Minskas - Migiļevas arhibīskaps Tadeušs Kondrusevičs
Minskas - Migiļevas arhibīskaps Tadeušs Kondrusevičs Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas varasiestādes, liedzot valstī atgriezties Minskas - Migiļevas arhibīskapam Tadeušam Kondrusevičam, pārkāpj cilvēktiesības, šādu viedokli paudis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā, pēc Rinkēviča iniciatīvas tapusi Starptautiskās reliģijas brīvības alianses kopīgā deklarācija par Baltkrievijas varasiestāžu lēmumu.

Deklarācijā norādīts, ka aliansi satrauc pamatbrīvību pārkāpumi Baltkrievijā. Baltkrievijas varasiestādes, alianses ieskatā, izdara spiedienu uz tām reliģiskajām struktūrām, kuras saredz kā atbalstošas opozīcijai.

31. augustā Baltkrievijas varasiestādes bez paskaidrojuma liedza Romas Katoļu baznīcas vadītājam Baltkrievijā un Baltkrievijas Republikas pilsonim, arhibīskapam Kondrusevičam atgriezties Baltkrievijā.

Deklarācijā uzsvērts, ka Vispārējās cilvēktiesību deklarācija paredz tiesības mainīt savu reliģiju vai uzskatus, būt neticīgam, kā arī vienam vai sabiedrībā lūgties, godināt un nodarboties ar citām reliģiskām darbībām.

"Baltkrievijas varas iestādēm ir pienākums nodrošināt Baltkrievijas iedzīvotāju pamatbrīvību, tostarp tiesības praktizēt reliģiju.

Aizliegums atgriezties Baltkrievijā neļauj arhibīskapam Kondrusevičam veikt pastorālo kalpošanu un piedalīties plānotajos Minskas-Mogiļevas arhidiecēzes baznīcas pasākumos," tādu nostāju paudusi alianse.

Vispārējās cilvēktiesību deklarācija nosaka, ka ikvienam ir tiesības atstāt jebkuru, arī savu, valsti, tāpat arī atgriezties savā valstī. Turklāt aizliegums arhibīskapam Kondrusevičam atgriezties Baltkrievijā ir pretrunā ar Baltkrievijas Konstitūciju, kurā norādīts:

"Pilsoņu tiesības ieceļot Baltkrievijas Republikā nevar būt ierobežotas."

Alianse aicina pastiprināt reliģijas un ticības brīvības tiesību aizstāvību visā pasaulē un veicināt, ka pie atbildības sauc tos, kuri neievēro reliģijas vai ticības brīvību, kā arī radīt platformu, lai koordinētu valdību, parlamentāriešu un pilsoniskās sabiedrības centienus šo tiesību veicināšanā, akcentēts deklarācijā.

Kā norādīja ĀM, Starptautiskā reliģijas brīvības alianse dibināta 2020.gada 5.februārī Vašingtonā, ASV. Ministrija ir atbalstījusi arī vairākas citas starptautiskas iniciatīvas, kas vērstas uz reliģijas brīvības starptautisku stiprināšanu un iestāšanos pret vajāšanu reliģiskās pārliecības dēļ.

LETA jau rakstīja, ka Baltkrievijas robežsargi pirmdien lieguši iebraukt valstī Baltkrievijas katoļu baznīcas vadītājam, Minskas un Mogiļevas arhibīskapam metropolītam Kondrusevičam, kas pagājušajā nedēļā piedalījās dievkalpojumos Polijā.

Kā ziņu aģentūrai BNS pa tālruni sacījis pats arhibīskaps, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, bet savulaik izglītojies un kalpojis arī Lietuvā, viņš atceļā no Polijas šķērsojis Lietuvas robežu, bet pāri Baltkrievijas robežai nav ticis.

Pagājušajā nedēļā arhibīskaps izplatīja publisku paziņojumu, kurā kā rupju sirdsapziņas brīvības un ticīgo tiesību pārkāpumu nosodīja Baltkrievijas OMON rīcību 26.augustā, kad omonieši uz laiku bloķēja Minskas Sarkanās baznīcas durvis, neizlaižot no dievnama daļu tur patvērušos protestētāju un draudzes locekļu. Viņš atgādināja, ka saskaņā ar Baltkrievijas konstitūciju cilvēkiem ir tiesības lūgties, netraucēti ieejot dievnamā un atstājot to, un uzsvēra, ka šāda spēka struktūru rīcība nepalīdz mazināt spriedzi un atjaunot mieru un saskaņu sabiedrībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu