ANO ģenerālsekretārs aicina slēgt migrantu aizturēšanas centrus Lībijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lībija. Ilustratīvs foto.
Lībija. Ilustratīvs foto. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ceturtdien aicināja slēgt migrantu aizturēšanas centrus Lībijā, kuros notiekot cilvēktiesību pārkāpumi.

"Nekas nevar attaisnot šausmīgos apstākļus, kādos bēgļi un migranti ir aizturēti Lībijā," teikts ziņojumā, kuru Gutērrešs ceturtdien iesniedza ANO Drošības padomei.

"Es atkārtoju savu aicinājumu Lībijas varas iestādēm (..) izpildīt savas saistības atbilstoši starptautiskajām tiesībām un slēgt visus aizturēšanas centrus ciešā koordinācijā ar ANO iestādēm."

Saskaņā ar Gutērreša ziņojumu šajos centros Lībijā uz 31.jūliju bija aizturēti vairāk nekā 2780 cilvēki, no kuriem 22% bija bērni.

"Bērnus nekad nevajadzētu aizturēt, sevišķi, ja viņi ir nepavadīti vai nošķirti no vecākiem," rakstīja Gutērrešs, aicinot Lībijas varas iestādes nodrošināt bērnu aizsardzību līdz "ilgtermiņa risinājumu" atrašanai.

ANO vadītājs atsaucās uz ziņām par spīdzināšanām, piespiedu pazušanām, seksuālu un uz dzimumu balstītu vardarbību, ko esot īstenojuši šo centru vadītāji.

Viņš arī pieminēja ziņas par pārtikas un veselības aprūpes trūkumu. 

Ziņojumā apgalvots, ka daļa bēgļu un migrantu esot ar spēku rekrutēti centros, kur tiek uzglabāti ieroči un munīcija, bet citi esot piespiesti remontēt vai pārlādēt šaujamieročus bruņotiem grupējumiem.  

Kopš ilggadējā diktatora Muammara Kadafi gāšanas un nogalināšanas 2011.gadā Lībija ir kļuvusi par vienu no galvenajiem nelegālās migrācijas ceļiem no Āfrikas uz Eiropu pāri Vidusjūrai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu