Hronoloģija ⟩ Pirmās divas stundas pēc saindēšanās. Vēl nezināmi fakti par Navaļnija dzīvības glābšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs saindēts ar "Novičok" grupas vielu, paziņojusi Vācijas valdība. Raidorganizācijas BBC Krievijas ziņu dienests izveidojis 20. augusta notikumu hronoloģiju no ierašanās Tomskas lidostā līdz aizvešanai uz slimnīcu Omskā pēc lidmašīnas ārkārtas nosēšanās.

Navaļnijam 20. augustā palika slikti lidmašīnā, no Tomskas dodoties atpakaļ uz Maskavu. Opozicionārs jau 14 dienas atrodas komā, pēdējās 11 no tām - Vācijas privātajā klīnikā "Charite". Krievijas mediķi un amatpersonas apgalvoja, ka nekādas indēšanas pēdas neesot atrastas, taču Vācijas valdība trešdien paziņoja, ka atrasti "neapšaubāmi pierādījumi" Navaļnija saindēšanai ar "Novičok" grupas vielu.

BBC Krievijas dienesta izveidotajā hronoloģijā iekļauti iepriekš nezināmi fakti par to, kā lidmašīnas apkalpe un civilās aviācijas ārsti glāba Navaļnija dzīvību lidojuma laikā un uzreiz pēc nosēšanās.

Navaļnija glābšana lidmašīnas salonā

20.augusta rītā Navaļnijs iekāpa aviokompānijas S7 reisā Tomska-Maskava. Viņa preses sekretāre Kira Jarmiša, kura lidoja kopā ar Navaļniju, sacīja, ka opozicionārs no rīta neesot ēdis un dzēris neko citu kā vien Tomskas lidostā nopirktu tēju. To viņš izdzēra apmēram 40-60 minūtes pirms izlidošanas.

Pirms tam viņš ilgi esot stāvējis rindā uz drošības pārbaudi. Navaļnijs bija labā noskaņojumā - smaidīja, jokoja un fotografējās ar pasažieriem, kuri viņu atpazina, stāsta Iļja Agejevs, kurš kopā ar Navaļniju izmantoja reisu 2614. Tas izlidoja plkst.8.01.

Navaļnijam slikti palika tikai tad, kad viņš jau bija iekāpis lidmašīnā. Paredzētais lidojuma garums bija četras stundas un 20 minūtes. Saskaņā ar Jarmišas un citu pasažieru stāstīto, Navaļnijam slikti palika pirmās pusstundas laikā pēc pacelšanās. Jarmiša stāsta, ka Navaļnijs atteicies no apkalpes piedāvātā ūdens un aizgājis uz tualeti lidmašīnas aizmugurējā daļā.

Navaļnijs tualetē atradās apmēram no plkst. 8.30 līdz 8.50. Pie tualetes durvīm izveidojās rinda. Nav zināms, kurā brīdī Navaļnijs sāka zaudēt samaņu.

Plkst. 8.50 četru cilvēku apkalpei, kas atradās lidmašīnas salonā, tika ziņots, ka vienam pasažierim palicis slikti. Viņi centās sniegt Navaļnijam palīdzību, "izmantojot līdzekļus, kuri pieejami lidmašīnā", apstiprinājusi aviokompānija.

Agajevs norāda, ka ap plkst. 9 lidmašīnas skaļruņos atskanējis stjuartes jautājums, vai pasažieru vidū ir kāds mediķis.

Tajā pašā laikā par situāciju tika ziņots lidmašīnas kapteinim.

Uz stjuartes aicinājumu neviens neatsaucās, tāpēc cits apkalpes loceklis devās salonā aptaujāt pasažierus. Trešajā rindā atradās medmāsa, kuras vārds līdz šim nav ticis publiskots. Nākamās stundas laikā medmāsa un apkalpe "uzturēja Alekseju pie samaņas līdz brīdim, kad lidmašīna nosēdīsies un viņu varēs nodot ātrās palīdzības mediķiem", atstāsta aviokompānija S7.

Vienā no pēdējām rindām sēdošais pasažieris Sergejs Ņežeņecs pastāstījis raidorganizācijai BBC par to, kas notika lidmašīnas salonā.

"Es esmu advokāts, pārstāvu klientu intereses tiesā. Todien no Tomskas arbitrāžas tiesas lidoju uz Krasnodaru ar pārsēšanos Maskavā," viņš sacīja.

"Pats personīgi es Navaļniju lidmašīnā neredzēju. Sēdēju, lasīju grāmatu, biju aizņemts ar savām lietām. Kādam cilvēkam palika slikti, un tika izsaukta palīdzība. Es sāku pievērst uzmanību notiekošajam tikai tad, kad skaļruņos jautāja, vai salonā ir ārsti. Burtiski pēc dažām minūtēm kapteinis paziņoja, ka nosēdīsimies Omskā, jo pasažierim ir slikti, un visi sāka gatavoties nolaisties. To, ka tas bija Navaļnijs, es uzzināju tikai Maskavas lidostā, kad iegāju tviterī un ieraudzīju viņa preses sekretāres ziņojumus.

Es sēdēju pēdējā rindā - tur, kur Navaļnijam palika slikti un kur viņam centās palīdzēt. Tas viss notika pāris metru attālumā no manas sēdvietas, tāpēc es labi dzirdēju visas sarunas. 

Kādu laiku pēc apkalpes paziņojuma Aleksejs sāka kliegt, vaidēt. Viņam acīmredzami sāpēja.

Viņš jau gulēja uz grīdas ejā, kur uzturas stjuarti, lidmašīnas aizmugurē. Viņš neko konkrētu neteica, tikai kliedza."

"Izrādījās, ka lidmašīnā bija sieviete - nezinu, ārste vai medmāsa," turpina Ņežeņecs. "Viņa kopā ar apkalpi palīdzēja Navaļnijam. Neredzēju, kas tieši tika darīts, bet viņi visu laiku atkārtoja: "Aleksej, dzer, Aleksej, elpo." Pēc visa spriežot, viņš nespēja paelpot.

Kad viņš ievaidējās, visiem zināmā mērā palika vieglāk. Mēs sapratām, ka cilvēks vēl ir dzīvs. Atkārtoju, tobrīd es  vēl nezināju, ka tas ir Navaļnijs.

Alekseja palīgi - sieviete un jauns puisis - stāvēja tuvumā. Tobrīd nezināju, ka sievieti sauc Kira, tikai pēc tam atpazinu viņu pēc fotogrāfijas sociālajos tīklos. Viņi izskatījās ļoti apjukuši. Sieviete ārkārtīgi pārdzīvoja. Sieviete-mediķe viņai jautāja, kas noticis, kāpēc cilvēkam ir tik slikti, uz ko Kira atbildēja: "Nezinu,  viņu  droši vien saindēja."

No paziņojuma par ārkārtas nosēšanos un faktisko piezemēšanos pagāja ne mazāk kā 30 minūtes, varbūt pat vairāk. Stjuartes skatījās pa iluminatoriem un sūdzējās, ka lidmašīna vēl ir mākoņos, bet Aleksejam ir ļoti slikti. Ļoti pārdzīvoja, ka mēs tik ilgi nosēžamies."

S7 norāda, ka reisa 2614 apkalpe esot "strādājusi ātri un stingri pieturoties pie noteiktajām procedūrām".

Ārkārtas nosēšanās

Omskas lidostas pārstāve Gaļina Gavriša norāda, ka reiss 2614 plkst.8.20 lūdzis atļaut ārkārtas nosēšanos, kas arī nekavējoties tika dota. Kā iemesls tika norādītas kādu pasažieri piemeklējušas veselības problēmas, taču viņa identitāte netika atklāta.

Lidmašīna veica ārkārtas nosēšanos plkst.9.01. Jau pēc divām minūtēm lidmašīnā bija iekāpuši civilās aviācijas mediķi. Pie lidmašīnas bija piebraukusi balta "Volkswagen" ātrās palīdzības mašīna. Sociālajos tīklos publicētajos video redzams, ka mediķi ģērbušies jakās ar uzrakstu "Omskas lidosta".

Lidmašīnas salonā esot sakāpusi visa Omskas lidostas medpunkta ārstu maiņa, apliecināja tā pārstāvis Vasilijs Sidoruss. Šie mediķi īpaši apmācīti darbam aviācijā, jo, atmosfēras spiedienam pazeminoties, organisma reakcijas noris citādāk.

Tobrīd Omskas lidosta jau trešo reizi mēneša laikā bija evakuēta sprādziena draudu dēļ. Gavriša apstiprināja, ka viltus draudi tika saņemti piecas minūtes pēc tam, kad reiss 2614 lūdza atļaut ārkārtas nosēšanos. Evakuācija notika plkst.8.25.

Gavriša uzsvēra, ka evakuācija nekādā veidā neesot ietekmējusi centienus glābt Navaļniju.

Tie izrādījās viltus draudi. BBC rīcībā esošā informācija liecina, ka augustā vairākas iestādes Omskā esot saņēmušas līdzīgus draudus.

"Kad mēs nolaidāmies Omskā, lidmašīnā uzreiz ienāca ārstu brigāde, ārā mūs jau gaidīja mašīna," apstiprina Ņežeņecs.

"Viņi apskatīja Alekseju un teica - šis nav mūsu gadījums, te nepieciešama reanimācija."

Viena no mediķēm piezvanījusi kolēģiem reanimācijā un likusi steigties uz lidostu. Viņa pacienta stāvokli raksturojusi kā "smagu".

"Nosauca lidmašīnas krāsu un teica, ka jābrauc uzreiz uz skrejceļu. Gaidījām vēl desmit minūtes, līdz ieradās reanimācijas auto un Aleksejs tajā tika iecelts," norāda pasažieris. "Kamēr tas bija ceļā, Navaļnijam izmērīja spiedienu, centās ielikt katetru ar fizioloģisko šķīdumu. Man šķiet, ka viņiem bija skaidrs, ka tas viss neko nelīdz. Pēc tam Alekseju iecēla nestuvēs un no lidmašīnas aiznesa uz dzelteni salātzaļu reanimācijas auto. Palīgi savāca viņa mantas. Kopš nosēšanās bija pagājušas apmēram 20 minūtes."

Sidoruss pats nebija klāt, taču, saskaņā ar kolēģu stāstīto, Navaļnijs tobrīd esot patstāvīgi elpojis. "Izdarījām visu, kas bija vajadzīgs, darbu izdarījām pilnībā. Varējām sniegt palīdzību. Saglabājām cilvēka dzīvību un nokārtojām iespēju tikt uz stacionāru ar attiecīgo profilu,"viņš saka.

Reanimatologu auto ar numuru 484 piederīgs medicīniskās palīdzības stacijai, kura atrodas Omskas 1.slimnīcas teritorijā.

BBC intervētie cilvēki stāsta, ka Navaļnija apskate un veselības stāvokļa novērtēšana lidmašīnas salonā esot ilgusi apmēram 15-20 minūtes.

"Policiju nekad šādi gadījumi nav interesējuši"

Plkst.10.09 lidmašīna izlidoja uz Domodedovas lidostu Maskavā.

"Kad mēs piezemējāmies Domodedovā, salonā iekāpa vairāki cilvēki gan policijas formastērpos, gan arī civilā apģērbā," norāda Ņežeņecs. "Viņi lūdza uzkavēties pasažierus, kuri sēdēja dažu rindu attālumā ap Navaļnija sēdvietu.

Pārējiem lika aiziet."

Navaļnijs esot sēdējis lidmašīnas vidusdaļā - apmēram 10. vai 11. rindā.

"Man nebija darīšanas ar policiju, lai gan policistu ierašanās lidmašīnā man šķita dīvaina. Tobrīd gadījums neizskatījās krimināls. Bet notika kaut kādas operatīvās darbības. Acīmredzot kāds spēka struktūrās vienalga šo notikumu uzskatīja par kriminālu," pieļauj Ņežeņecs. "Es bieži lidoju un esmu bijis situācijās, kad cilvēkam salonā paliek slikti. Pāris reizes tas beidzās ar ārkārtas nolaišanos, taču, neskatoties uz to, policiju šādi gadījumi nekad nav interesējuši. "Ātrie" vienkārši savāca cilvēku, un mēs turpinājām lidojumu."

Pēc nonākšanas Omskas slimnīcā, uz kuru Navaļniju aizveda ar reanimācijas auto, ārsti gandrīz divas diennaktis attiecās ļaut opozicionāru transportēt uz Vāciju, aizbildinoties ar pārāk nestabilo veselības stāvokli.

Kopš 22.augusta Navaļnijs mākslīgi ierosinātas komas stāvoklī atrodas Berlīnes klīnikā "Charite", kur ar lidmašīnu tika nogādāts no Omskas. 24.augustā "Charite" paziņoja, ka Navaļnija analīžu rezultāti norāda uz saindēšanu.

Pirmajā "Charite" sniegtajā paziņojumā bija teikts, ka mediķi Navaļnija organismā konstatējuši holīnesterāzes inhibitoru grupas vielu - tādas satur ne tikai vairāki medikamenti, bet arī pesticīdi un nervu indes. Navaļnijs ārstēts ar preparātu atropīnu. 

Savukārt Omskas slimnīca apgalvo, ka tās mediķi nekādas indes pēdas Navaļnija organismā neesot atraduši. Kā vienu no iespējamajām diagnozēm Omskas mediķi nosauca "vielmaiņas problēmas". BBC neizdevās iegūt komentārus no Omskas apgabala Veselības ministrijas.

Agejevs žurnālistiem stāsta, ka 1.septembra rītā - gandrīz divas nedēļas pēc notikušā - esot devies komandējumā uz Krasnojarsku, kad saņēmis zvanu no policijas. "Desmitos no rīta zvana - Iļja Aleksandrovič, labdien, zvana izmeklētājs. Mums ir informācija, ka esat Krasnojarskā, vajadzētu satikties, paņemt paskaidrojumu - lidojāt vai nelidojāt ar Navaļniju," atstāsta Agejevs. "Atbrauca operatīvais auto, turpat mašīnā sastādīja protokolu par paskaidrojuma saņemšanu, es devos tālāk. Teica, ka sākuši krimināllietu..."

Pagaidām oficiāli nav izskanējusi informācija par Krievijā sāktu krimināllietu saistībā ar Navaļnija saindēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu