Lielbritānijā novērota saindēšanās ar kabačiem (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Ar satraucošām ziņām internetā dalījušies vairāki cilvēki, kas nodarbojas ar lauksaimniecību - viņi ir saindējušies ar dabas veltēm no pašu dārza, informē portāls "WDay".

Liebritānijā vairāki lauksaimnieki esot saindējušies ar kabačiem no pašu dārza. Biedējošākais šajā stāstā ir tas, ka to audzēšanā neesot izmantots īpašs mēslojums, augu aizsardzības līdzekļi vai pretkaitēkļu līdzekļi.

Cilvēki, kuri ir baudījuši šos produktus, ir sūdzējušies par simptomiem, kas raksturīgi spēcīgu medikamentu lietošanai - vēdera krampjiem, sliktu dūšu, caureju, drudzi un pat halucinācijām.

Par šo fenomenu interneta forumos sūdzējušies vairāki cilvēki, kuri maltītē baudījuši pašu audzētus dārzeņus. Esot bijuši arī gadījumi, kuros ir izsaukta neatliekamā palīdzība, kā arī bijušas ilgstošas sekas - pāris foruma lietotāji atklājuši, ka saindēšanās beigusies ar strauju matu izkrišanu. Vissmagāk biedējošie simptomi izpaudušies senioriem - daudziem saindēšanās beigusies ar vairākām nedēļām slimības gultā.

Viens no traģiskākajiem gadījumiem, kas saistīts ar šāda veida saindēšanos, noticis 2014. gadā Vācijā - kāds kungs gados pagaršojis kaimiņa atnesto kabaci, saindējies un nomiris.

Bīstami varot būt ne tikai kabači, bet arī gurķi un ķirbji. Galvenais vaininieks šajos gadījumos esot augu sēklas - tajās var būt augsta koncentrācija ar kukurbitacīnu, vielu, kas gurķiem piedod rūgtenumu. Šī viena augstās koncentrācijās var būt bīstama cilvēka dzīvībai, turklāt tās koncentrāciju nemazina arī termiska apstrāde.

Veikalā nopērkamajiem dārzeņiem šādas problēmas nav - tie tiek audzēti no ģenētiski modificētām sēklām.

Kā pasargāt sevi? Eksperti iesaka pirms gatavošanas vai konservēšanas vienmēr pārbaudīt pašaudzētā dārzeņa garšu - ja tas ir ļoti rūgts, labāk neriskēt.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu