VVD aicina iedzīvotājus neizvest depozīta iepakojumu lielos apjomos uz Lietuvu un Igauniju (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Plastmasas pudeles
Plastmasas pudeles Foto: Unsplash

Valsts vides dienests (VVD) aicina Latvijas iedzīvotājus līdz depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešanai Latvijā 2022. gada 1. februārī izlietoto iepakojumu lielos apjomos neizvest uz Lietuvu un Igauniju, aģentūrai LETA pavēstīja dienesta sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Tā vietā VVD lūdz iedzīvotājus nodot atkritumu dalītās savākšanas laukumos.

Pēc Kļavenieces sniegtās informācijas, tā kā Lietuvā un Igaunijā jau vairākus gadus darbojas izlietotā iepakojuma (stikla, plastmasas pudeļu un skārdeņu) depozīta sistēmas, Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk, vēloties nopelnīt, izlietoto iepakojumu ar depozīta sistēmas marķējumu lielos apjomos ved nodot uz Baltijas kaimiņvalstīm.

Tomēr šāda atkritumu izvešana - vairāk par 20 kilogramiem uz Lietuvu un četriem kilogramiem uz Igauniju - uzskatāma par pārrobežu atkritumu sūtījumiem, kam ir izvirzītas stingras prasības. Šādi sūtījumi esot uzskatāmi par nelikumīgiem, bet rīcība - par administratīvo pārkāpumu. Persona, kas organizē šādus sūtījumus, var tikt saukta pie administratīvās atbildības un par šo pārkāpumu var piemērot sodu līdz 1100 eiro.

Lietuvas kompetentās iestādes esot konstatējušas gadījumu, kad fiziska persona no Latvijas izvedusi uz Lietuvu 200 kilogramu izlietota depozīta iepakojuma. Par šo pārkāpumu kaimiņvalsts atbildīgā iestāde informēja Valsts vides dienestu, kas šī gada septembrī personai piemēroja 70 eiro sodu.

Valsts vides dienests ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas izveidota 2005. gadā. Dienesta mērķis ir nodrošināt, lai tiktu ievēroti normatīvie akti vides aizsardzības, radiācijas drošības un kodoldrošības un dabas resursu izmantošanas jomā, kā arī veicināt dabas resursu un enerģijas ilgtspējīgu izmantošanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu