Petrovs kļūst par spēlēm bagātāko volejbolistu Latvijas izlasē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deniss Petrovs
Deniss Petrovs Foto: cev.lu

Latvijas volejbola izlases rindās piektdien spēlē pret Moldovu pamatsastāvā dodas arī cēlājs Deniss Petrovs, aizvadot savu 66. oficiālo maču valstsvienības rindās un kļūstot par līdz šim spēlēm bagātāko Latvijas izlases spēlētāju, vēsta Latvijas Volejbola federācija (LVF).

Ar šo spēli Deniss apsteidz līdzšinējo līderi Uģi Krastiņu, kurš bija iekrājis 65 izlasē nospēlētas oficiālās spēles.

Denisam pirmā oficiālā spēle izlasē bija 2008. gada 16. maijā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrajā kārtā ar Slovēniju. Uzvarēt neizdevās - 0-3 (22:25, 20:25, 20:25). Vai tā viņam bija pirmā vispār, spēlētājs vairs neatceras, bet maču ar Slovēniju viņš atceras diezgan labi.

"Devos laukumā uz maiņu, nomainot Māri Vensbergu," to maču atceras Petrovs, kurš laukumā devās otrajā setā. "Atceros zāli, kurā spēlējām. Protams, ka toreiz bija stress, pirmā spēle, un daudz ko vēl nesapratu, kā jāspēlē. Arī klubu tikko biju nomainījis un pēc Daugavpils "Ezerzeme-DU" sācis spēlēt "Lāse-R/Rīga" komandā pie galvenā trenera Raimonda Vildes. Un uzreiz izlasē."

"Viss bija jauns, un bija grūti koncentrēties," saka volejbolists. "Taču bija vēlme, liela vēlme spēlēt. Man apkārt bija pieredzējuši spēlētāji, kuri zināja, kā spēlēt, kas jādara. Visi palīdzēja. Nebija tā, ka jaunais atnācis, un grib mani ar stingrību bakstīt. Nē, visi bija izpalīdzīgi un deva pareizo informāciju, tā kā sajūta bija ļoti laba. Vienīgais, es cīnījos pats ar sevi, lai tiktu galā ar stresu. Pirmie trīs - četri gadi bija tādi, ka pirms katras spēles bija uztraukums. Kamēr sakrāju pieredzi."

Pēc gada Rīgas klubā Deniss ar pašreizējo izlases vadītāju Avo Kēlu satikās pirmoreiz, jo Kēls viņu uzaicināja uz tā laika līgas flagmani Tallinas "Selver". Komanda spēlēja arī Eiropas kausos. Vēlāk cēlājs pārcēlās uz Minskas "Stroiteļ" un pirmoreiz iepazina arī Krievijas superlīgu, kur spēlēja Baltkrievijas klubs. Vēl bija arī Eiropas kausu izcīņa un Baltkrievijas čempionāts.

"Šajos gados sakrāju lielu pieredzi, un vairs nebija sajūtas, ka kaut ko nemāku. Vairāk fiksēju tehniskās nianses, kas man jāuzlabo, vai taktiskās nianses, jo ar katru gadu bija kas jauns ar jaunu treneri. Pēc tam Francija. Un ar katru jaunu treneri uzkrāju informāciju, kas deva iespēju spēlēt vieglāk. Varēju sākt izbaudīt spēli," par savu ceļu uz pieredzi saka Deniss, piebilzdams, ka tas ļoti palīdzēja arī izlases cīņās.

Tagad volejbolists zina, kas viņam jādara laukumā, un informāciju, ko dod treneri pirms spēles, māk vienreiz noklausīties un pēc tam izmantot laukumā. "Treneri mums diezgan precīzi saka, kas būs jādara, un arī spēles laikā klausos, ko viņi grib labot mūsu darbībā laukumā. Tagad tas šķiet vienkārši, un es vairs nedomāju par stresu, vai man sanāks, vai nesanāks."

Visvairāk viņam atmiņā iespiedusies 2013. gada 9. jūnija spēle ar Turciju Jelgavā, kurā izšķīrās Eiropas čempionāta finālturnīra dalībnieks.

"Spēlējām savās mājās, bija skaista atmosfēra, ļoti labi spēlējām, kaut arī nedaudz nepaveicās," reizi, kad Latvija bija "zelta seta" attālumā no finālturnīra, labi atceras Deniss.

"Pirmkārt, tā ir veselība. Ja būtu traumas, tad nespēlētu," spēļu krāšanas noslēpumus atklāj šī brīža pieredzējušākais Latvijas volejbolists. "Arī treneri visu laiku man uzticas, grib, lai es būtu izlasē. Kamēr varēšu un veselība atļaus, spēlēšu vēl, bet viss ir atkarīgs no treneru lēmumiem."

"Uzdevums jau no manām pirmajām spēlēm izlasē ir bijis viens - kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram -, un mērķis mums joprojām nemainās. Tā ir arī tagad. Gadi iet un iet, un, protams, gribas beidzot mērķi sasniegt," smaida Deniss.

"Šogad ir gan pieredzējušie, gan jaunie spēlētāji komandā. Ar laiku mainās spēlētāji, daži beidz karjeru. Arī tagad izlasē ir jaunie, kas grib izkonkurēt vecos spēlētājus, dažs jau pat ir izkonkurējis, un tas ir labi. Tā tam ir jābūt. Galvenais viņiem mūsu ātrajā spēlē ir uzlabot tehniskos elementus, pie kuriem individuāli jāstrādā ne tikai izlasē, bet arī klubos. Nav jācer uz citiem, bet jādara pašiem. Mums ir konkurence, visi grib spēlēt. Galvenais, ka mums ir moderna spēle," pašreizējo valstsvienību Kiprā vērtē Petrovs.

Lūgts nosaukt kādu spēlētāju, ar ko karjeras laikā ir bijis prieks spēlēt, Deniss uzreiz min Hermanu Egleskalnu. "Viņš ir labi sagatavots gan tehniski, gan fiziski. Pat, ja es kaut kur nokļūdos, viņš manu piespēles kļūdu labo. Un viņš neko nepateiks. Es redzu kļūdu, un viņš bez vārdiem saprot. Viņam ir daudzveidīga spēle. Hermans var gan uzmānīt, gan uzsist pāri, gan uzsist pa pirkstiem, gan vienkārši atspēlēt punktu. Pat, ja cēlāja piespēle nav pārāk laba, viņš atrod to pareizo veidu, kā darīt - vai nu gūst punktu, vai atspēlē pretiniekam, nezaudējot punktu. Viņš ir līderis un vispieredzējušākais spēlētājs."

"Esmu izlasē nospēlējis diezgan daudz, un vienīgais mērķis, kā dēļ spēlēju visus šos gadus, nav izpildīts. Protams, ka gribētos to sasniegt pēc iespējas ātrāk, nevis gaidīt vēl kādu laiku. Gribas spēlēt finālturnīrā nevis vienu reizi, bet vairākas. Gribas ne tikai piedalīties kvalifikācijas sacensībās, bet arī spēlēt finālturnīros," pirms izšķirīgajām spēlēm Kiprā saka Deniss.

"Es viņam novēlu vēl 65 spēles izlasē, un tas ir reāli," telefonsarunā teica līdzšinējais rekordists, tagad Ukrainas izlases un Ļvivas "Barkom-Kažaņi" kluba galvenais treneris Uģis Krastiņš, kurš savu pēdējo oficiālo spēli aizvadīja 2003. gadā. "Lai varētu aizvadīt vairāk nekā 100 spēles izlasē, galvenais ir labi spēlēt komandai un piedalīties gan Eiropas līgā, gan lielo turnīru kvalifikācijās, gan finālturnīros. Tikai ar kvalifikācijas spēlēm ir grūti sakrāt daudz spēļu. Tāpēc Denisam un visai komandai novēlu labus rezultātus, kā arī kļūšanu par 100 izlases spēļu kluba biedru."

Pēc pirmā apļa Nikosijā Latvija ar 6 punktiem ir vadībā, bet tikpat punktu ir arī Moldovai un Spānijai, kamēr mājinieki pagaidām ir bez punktiem.

Nākamā spēle Latvijai sestdien, pulksten 17:00, ar Spāniju.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā vīriešu konkurencē ir septiņas apakšgrupas, un D grupā spēlējošā Latvija, Kipra, Spānija un Moldova būs vienīgās, kas vienā valstī uzreiz aizvadīs abus apļus, turklāt vienīgās, kas spēlēs augusta beigās un septembra sākumā, pārējās grupās finālturnīra dalībniekus noskaidrojot nākamā gada janvārī.

Katras grupas uzvarētāja, kā arī piecas no septiņām labākās otro vietu ieguvējas kvalificēsies Eiropas čempionāta finālturnīram, ko vienlaicīgi uzņems Igaunija, Somija, Polija un Čehija.

Latvijas izlases spēļu grafiks:

30.08. Latvija – Moldova 3:0 (25:10, 25:21, 25:20)

31.08. Latvija – Spānija 1-3 (22:25, 21:25, 25:16, 19:25)

01.09. Latvija – Kipra 3-0 (25:17, 25:16, 25:11)

04.09. Latvija – Moldova 17:00, tiešraide LTV7 kanālā

05.09. Latvija – Spānija 17:00, tiešraide LTV7 kanālā

06.09. Latvija – Kipra 20:00, tiešraide LTV7 kanālā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu