Jaunā Rīgas domes koalīcija galvaspilsētai sola "jaunu laikmetu" (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunā Rīgas domes koalīcija, par kuras veidošanu šodien vienojušies četri pašvaldībā ievēlētie politiskie spēki, sola Rīgai "jaunu laikmetu".

Kā pēc sarunu pirmās fāzes noslēgšanās žurnālistiem teica mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis (APP), viņš ir gandarīts par sarunu rezultātu, uzsverot, ka partneriem izdevies vienoties par trim galvenajiem virsmērķiem, atbildība par kuriem guls tostarp uz trīs vicemēru pleciem.

Topošā vicemēre Linda Ozola (JKP) atzina, ka viņas pārstāvētajai partijai tiesiskums un cīņa pret korupcija bija viena no izteiktākajām un svarīgākajām prioritātēm.

"Mēs ļoti labi apzināmies, ka nesaimnieciska pārvalde grauj iedzīvotāju uzticību gan politiskajai varai, gan pilsētai, gan valstij," teica politiķe, norādot, ka tiesiskuma nodrošināšana bija viena no viņas spēcīgākajām personīgajām motivācijām, kādēļ viņa iesaistījās politikā. Tādēļ viņai esot liels prieks, ka ar koalīcijas partneriem izdevies vienoties "to pacelt vēl nebijušā līmenī Rīgas domē".

"Mēs no savas puses apliecinām gatavību rīkoties izlēmīgi jautājumos, kas saistīti ar tiesiskuma nodrošināšanu, un vēlamies sūtīt vēstījumu rīdziniekiem, Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstu investoriem, kas apsver iespēju ieguldīt līdzekļus mūsu galvaspilsētā - nesaimnieciskuma laikmets ir beidzies un vairs netiks pieļauts," solīja Ozola.

Topošais Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) pauda, ka transports, infrastruktūra un attīstība ir tās jomas, kuras Rīgai tuvākajos gados skars lielākie izaicinājumi. Ķirsis uzsvēra būtisku pašvaldības un valdības sadarbību minēto jomu sakārtošanā.

"Tas būs liels izaicinājums. Iespējams, vairāk laika būs jāpavada nevis Rīgas domes, bet valdības gaiteņos, jo investīciju deficīts Rīgas infrastruktūrā ir ļoti ievērojams. Tāpēc esam gatavi šo sarežģīto jomu uzņemties un pāriet no vārdiem pie darbiem," sacīja Ķirsis.

Topošais domnieks Einārs Cilinskis (NA/LRA), kurš saskaņā ar vienošanos vicemēra amatu ieņems kaut kad nākotnē, nomainot patlaban vicemēra amatam virzīto Edvardu Smiltēnu (NA/LRA), skaidroja, ka politiskajam spēkam ir izdevies panākt arī savu prioritāšu iekļaušanu topošās koalīcijas plānos.

Cilinskis arī mēģināja kliedēt bažas par attiecību saspīlējumu abu politisko spēku starpā kontekstā ar vicemēra izraudzīšanos, uzverot, ka amats tiks dalīts vienādos laika periodos starp Nacionālo apvienību un Latvijas Reģionu apvienību (LRA).

"Liels prieks, ka mums ir atbildība par Lielrīgas sadarbību. Darbs vēl ir tikai priekšā," piebilda Cilinskis.

Savukārt Smiltēns pauda prieku par pirmās sarunu fāzes noslēgšanos, uzverot, ka "pārmaiņas Rīgā faktiski jau ir notikušas" un "ir ielikts stabils pamats ilgtspējīgai izaugsmei un jauna laikmeta sākumam Rīgā". Viņš arī skaidroja, ka NA/LRA galvenā prioritāte ir Lielrīgas stratēģijas īstenošana, savukārt Īpašumu komitejā, viņaprāt, būs iespēja risināt bērnudārzu pieejamības jautājumu.

Kā ziņots, trešajā individuālo sarunu piegājienā partiju apvienības "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (APP) kopīgā saraksta politiķi šodien panāca vienošanos ar partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV), Jaunās konservatīvās partijas (JKP) un Nacionālās apvienības/Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) pārstāvjiem par koalīcijas veidošanu, kā arī atbildības jomu sadali.

APP tiks pie mēra krēsla, ko ieņems bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Staķis. Tāpat lielākā domes frakcija tiks pie Finanšu un administrācijas lietu komitejas, Izglītības, kultūras un sporta komitejas, Sociālo jautājumu komitejas un Mājokļu un vides komitejas vadības.

Finanšu un administrācijas lietu komiteju vadīs Staķis. Viņš skaidroja, ka koalīcija vienojusies par trim prioritārajiem mērķiem, atbildību par kuriem uzņemsies trīs vicemēri.

JV būs vicemēra amats, kā arī partija vadīs domes Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju. Vicemēra amatu plānots uzticēt Vilnim Ķirsim, kurš būs atbildīgs par satiksmes infrastruktūras jautājumiem.

NA/LRA arī tiks pie vicemēra amata, kā arī Pilsētas īpašumu komitejas. Abas partijas vienojās, ka sākumā šo amatu ieņems Edvards Smiltēns, bet vēlāk - Einārs Cilinskis. Šīs frakcijas vicemēru atbildības laukā būs Rīgas un Pierīgas sadarbības jautājumi. Pilsētas īpašumu komitejas vadību plānots uzticēt Dainim Locim.

Savukārt JKP dabūs trešo vicemēra amatu un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu. Staķis skaidroja, ka tas būs viens apvienots amats, ko ieņems JKP Rīgas saraksta līdere Linda Ozola, kura vicemēres amatā atbildēs par tiesiskuma jautājumiem.

Šādai koalīcijai domē būs stabils balsu vairākums - 39 mandāti.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu