Tihanovska aicina uz Baltkrieviju nosūtīt ANO misiju (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas neseno prezidenta vēlēšanu kandidāte Svetlana Tihanovska piektdien aicināja ANO nosūtīt uz Baltkrieviju starptautisko novērotāju misiju, lai tiktu dokumentēta policijas brutalitāte pret pamatā miermīlīgajiem protestētājiem.

"Mums, Baltkrievijas tautai, ir nepieciešama ANO palīdzība, lai Eiropas vidū apturētu klajos cilvēktiesību pārkāpumus un cinisko necieņu pret cilvēka cieņas tiesībām," vēršoties pie ANO Drošības padomes, sacīja opozīcijas līdere.

"Mēs aicinām ANO nosodīt Baltkrievijas drošības dienestu pārmērīgo spēka pielietošanu pret protestētājiem," mudināja Tihanovska.

Viņa aicināja noteikt individuālas sankcijas Baltkrievijas amatpersonām, kas ir vainīgas vardarbībā.

"Sadarbība ar Lukašenko režīmu šobrīd nozīmē  atbalstīt vardarbību un kliedzošus cilvēktiesību pārkāpumus," norādīja opozicionāre.

Tihanovskas dzīvesbiedrs ir politisks aktīvists, un viņš tika apcietināts vēl pirms 9.augusta prezidenta vēlēšanām. Pati Tihanovska dažas dienas pēc vēlēšanām, režīmam brutāli apspiežot protestus pret vēlēšanu falsifikāciju, Baltkrieviju pameta un devās uz Lietuvu.

Viņa aicināja Baltkrievijas varasiestādes atbrīvot apcietināto dzīvesbiedru un citus politieslodzītos.

ANO Drošības padomes īpašo sanāksmi tiešsaistē organizēja padomes dalībvalsts Igaunija.

Igaunija vēlējās nodrošināt forumu "tiem, kas tiek apklusināti", paziņojumā norādīja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

"Sabiedrības spiediens var sekmēt vardarbības un smago cilvēktiesību pārkāpumu mazināšanos," norādīja ministrs.

Lukašenko ir neleģitīms līderis, kas ir "izmisīgi iekrampējies varā un atsakās klausīties savā tautā", uzrunā Drošības padomei sacīja Tihanovska.

"Valsts nevar būt un nedrīkst būt ķīlnieks viena cilvēka slāpēm pēc varas," viņa sacīja. "Lukašenko režīms ir morāli bankrotējis, tiesiski apšaubāms, un tas vienkārši nav spējīgs skatīties acīs mūsu valstij".

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu