Ģirģens: Pirms stingrāku Covid-19 kontroles pasākumus ieviešanas ieceļotājiem jāapzina policijas un robežsardzes resursi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Ja Latvija ieviesīs vēl stingrākus Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumus, tostarp ieceļotāju kontrolē, tad vispirms ir nepieciešams apzināt Valsts policijas, Valsts robežsardzes un, iespējams, arī Zemessardzes resursus šādus ierobežojumus kontrolēt, šodienas valdības sēdē norādīja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Lietuvā un Igaunijā palielinoties saslimstības rādītājiem, ministrs atkārtoti rosina noteikt prasību iebraucējiem slēgtās telpās obligāti lietot sejas maskas, nevis slēgt robežu, kas varētu "nogalināt Latvijas ekonomiku", kas pierobežā esot cieši saistīta ar iedzīvotāju kustību pāri robežām.

Tā kā iepriekš pastāvēja iespēja, ka Lietuvas un Igaunijas Covid-19 saslimstības rādītāji varētu pārsniegt 16 saslimušos uz 100 000 iedzīvotāju, Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē izskatīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lai lemtu par rīcību situācijā, kad Baltijas valstīs stāstos spēkā ceļošanas ierobežojumi.

Noteikumu grozījumi paredz, ka pēc tam, kad Lietuvā un Igaunijā būs būtiski audzis ar Covid-19 saslimušo skaits, tām personām, kuras būs ieceļojušas Latvijā no Lietuvas un Igaunijas, būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Ģirģens valdības sēdē norādīja, ka viņam bijusi saruna ar Lietuvas iekšlietu ministri, kura centusies pārliecināt Latviju nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus. Lietuvas kolēģe informējusi par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Lietuvā, tostarp par masveida testēšanu. Ģirģens saņēmis ierosinājumu, ka gadījumā, ja Latvija nolemj pieņemt stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus, tad lietuviešiem, iebraucot Latvijā, būtu jālieto higiēnas maskas un jāuzrāda medicīnas izziņa par negatīvu Covid-19 testu.

Ģirģens rosināja minētos grozījumus pagaidām atlikt, jo ar grozījumiem "atsevišķi riski un robiņi nav nosegti". Šos trūkumus ministrs neminēja, lai iedzīvotāji tos neizmantotu ļaunprātīgi. "Es jau tagad redzu, ka iedzīvotājiem pietiek ar divām zelta frāzēm, lai viņi [varas iestādēm] pateiktu, ka uz viņiem šīs prasības neatteicas," uzsvēra Ģirģens.

Ministrs skaidroja, ka, stājoties spēkā stingrākiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem, automātiski radīsies jautājums par šo pasākumu kontroli, kas tiks uzticēta Valsts policijai, pašvaldības policijai un Valsts robežsardzei. Iespējams, tādā gadījumā būs jāiesaista Zemessardze.

"Jūs [ministri] nāksiet prasīt, lai Valsts policija izpilda šīs funkcijas. Valsts policija jau tagad ir noslogota iekšzemē. Mums nav cilvēkresursu un finanšu resursu. Ir jāpieņem racionāli risinājumi, lai pasargātu savus iedzīvotājus. Jāsaplāno cilvēkresursi, lai veiktu tā saucamās imigrācijas kontroles," uzsvēra Ģirģens.

Iekšlietu ministrs rosināja ekspertu darba grupai nākamnedēļ turpināt uzlabot šos grozījumus, ņemot vērā epidemioloģiskās drošības pasākumu sabalansēšanu ar Latvijas ekonomisko aktivitāti un uzņēmējdarbību. "Jānosedz robi un tad varam pieņemt lēmumi," uzsvēra Ģirģens, gan piebilstot, ka stingru un ar ekonomiku nesabalansētu epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešana izslēgtu no ekonomiskās aprites uzņēmējus un radītu zaudējumus.

Lai arī valdība minētos grozījumus atbalstīja ar piebildi, ka ekspertu līmenī turpināsies diskusijas par to uzlabošanu, Ģirģens valdības lēmumā atturējās.

Jau ziņots, ka Baltijas valstīs paaugstinoties saslimstībai ar Covid-19 un stājoties spēkā ceļošanas ierobežojumiem, atsevišķiem Latvijas pierobežā dzīvojošajiem netiks piemērota 14 dienu pašizolācijas prasība, piektdien ārkārtas sēdē lēma Ministru kabinets.

Saskaņā ar Veselības ministrijas informāciju, Lietuvas un Igaunijas Covid-19 saslimstības rādītāji ir zem 16 saslimušo uz 100 000 iedzīvotājiem, līdz ar to, ceļojot no un uz šīm valstīm, nākamajās septiņās dienās nebūs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Tā kā iepriekš pastāvēja iespēja, ka Lietuvas un Igaunijas Covid-19 saslimstības rādītāji varētu pārsniegt 16 saslimušos uz 100 000 iedzīvotājiem, Ministru kabinets piektdien ārkārtas sēdē izskatīja grozījumus noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", lai lemtu par rīcību situācijā, kad Baltijas valstīs stāstos spēkā ceļošanas ierobežojumi.

Ar noteikumu grozījumiem paredzēts, ka pēc tam, kad Lietuvā un Igaunijā būs būtiski audzis ar Covid-19 saslimušo skaits, tad tām personām, kuras būs ieceļojušas Latvijā no Lietuvas un Igaunijas, būs jāievēro 14 dienu pašizolācija.

Vienlaikus ar noteikumiem arī paredzēts, ka, Igaunijai un Lietuvai nonākot Covid-19 bīstamo valstu sarakstā, no šīm valstīm ieceļojušajiem, uzturoties sabiedriskās vietās Latvijā, obligāti būs jālieto mutes un deguna aizsegi.

Tāpat, ņemot vērā ciešo integrāciju starp Latvijas-Lietuvas un Latvijas-Igaunijas robežu tuvumā dzīvojošajiem un lai pārlieku neierobežotu to personu tiesības, kuras ikdienā šķērso Lietuvas un Igaunijas sauszemes robežu, lai strādātu vai mācītos otrā valstī, valdība lēma atbrīvot atsevišķu kategoriju personas no 14 dienu pašizolācijas prasības. Šādu lūgumu Latvijai ir izteikusi arī Lietuva un Igaunija.

No noteikumu grozījumiem izriet, ka ceļošanas ierobežojumi un pašizolācijas prasības netiks attiecinātas uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgi dzīvojošām personām, kuras Latvijas valsts robežu šķērso saistībā ar darba pienākumu veikšanu, izglītības apguvi, radinieku aprūpes nodrošināšanu, bēru organizēšanu (tai skaitā, dalībai bērēs).

Noteikumu grozījumi arī paredz to, ka pašizolācijas noteikumi neattiecas uz personām, kuras Latvijas teritoriju šķērso tranzītā, kas nozīmē Latvijas teritorijas šķērsošanu 12 stundu laikā bez nakšņošanas Latvijas teritorijā.

Valdības sēdes laikā ministriem dalījās viedokļi par to, vai piektdien vajadzētu skatīt minētos noteikumu grozījumus, ņemot vērā, ka vēl vismaz nedēļu situācija ar ceļošanu Baltijas valstu iedzīvotāju starpā nemainīsies.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu