Minskā turpinās protesti. Aizturēti jau vairāki desmiti cilvēku (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Baltkrievijā turpinās arī 6. septembrī.
Protesti Baltkrievijā turpinās arī 6. septembrī. Foto: AFP / Scanpix

Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās svētdien, 6. septembrī, turpinās protesti pret falsificētajām prezidenta vēlēšanām un autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko.

Vietējie mediji ziņo, ka Minskā šodien novērojama pastiprināta drošības struktūru klātbūtne, nobloķētas centra ielas un ielās redzama bruņutehnika.

Protestētāji pulcējās netālu no prezidenta pils, kuru policija norobežojusi. Pils atrodas aptuveni trīs kilometrus no Minskas centra.

Cilvēktiesību aizstāvības centrs "Vjasna" ("Pavasaris") ziņoja, ka šodien Minskā uz protestiem sapulcējušies vairāk nekā 100 000 cilvēku.

"Vjasna" arī ziņoja, ka Minskā un Grodņā šodien aizturēti vairāki desmiti protestētāju. Demonstrācijas notikušas arī citās Baltkrievijas pilsētās.

Kā ziņots, Baltkrievijā jau ceturto nedēļu turpinās masu protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas rietumvalstis.

Protestos Minskā un citās Baltkrievijas pilsētās sestdien piedalījās tūkstošiem cilvēku. Tostarp Minskā sestdien notika opozīcijas organizēts "sieviešu gājiens" un studentu solidaritātes akcijas.

Iekšlietu ministrija ziņoja, ka sestdien aizturēti aptuveni 90 cilvēki, tostarp vairāki desmiti studentu, no kuriem lielākā daļa jau atbrīvota.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Tihanovska, kura pašreiz atrodas Lietuvā, aicināja baltkrievus šodien piedalīties "Vienotības gājienā" Minskā.

"Atcerieties - mēs esam spēcīgi kamēr esam vienoti," īsā video vēstījumā sacīja Tihanovska.

"Armijas aprīkojums, ūdensmetēji, propaganda un aresti nevar apturēt šo cilvēku jūru. Vairums baltkrievu vēlas miermīlīgu varas maiņu, un mēs nenogursim to pieprasīt," telefona intervijā ziņu aģentūrai AP sacīja Baltkrievijas opozīcijas politiķe Marija Koļesņikova, kura ir opozīcijas nodibinātās Koordinācijas padomes locekle.

Lukašenko ir noraidījis jebkādas diskusijas ar Koordinācijas padomi un vairāki tās locekļi ir aizturēti. Vienu no padomes pārstāvēm Olgu Kovaļkovu policija nedēļas nogalē piespieda izbraukt no valsts uz Poliju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu