Video ⟩ RTU studente radījusi kreklu, kas ļauj vājdzirdīgajiem sajust skaņas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studente Agne Ellere radījusi kreklu, kas spēj nodot skaņu tieši cilvēka ķermenim, neizmantojot ierasto dzirdes orgānu jeb ausu palīdzību, vēsta radījums "900 sekundes".

"Tas ir kā jauns instruments, kuru vajag saprast, kā ar to operēt," raidījumā stāsta Ellere.

Idejas rašanās brīdī, vēl pirms krekla izstrādes, Agne, braucot vilcienā Sigulda-Rīga, austiņās klausījās mūziku. Agne joprojām jūt spēcīgas emocijas, atceroties brīdi, kad austiņās dzirdētais rezonēja ar vilciena riteņu sitienu ritmu.

"Tas bija kaut kas tāds, ko es iepriekš nebiju pieredzējusi, un bija tik ārkārtīgi lieliska sajūta. Es zināju, ka gribu to nodot cilvēkiem," raidījumam sacīja RTU studente Agne Ellere.

RTU lektore Elīna Miķelsone, kas ir arī studentes mentore, norāda, ka viņu uzdevums ir jaunu veiksmīgu ideju pamanīšana un attīstīšana.

"Tas nav vienkārši biznesa projekts, bet viņi domā par šo sociālo vērtību, par šiem te vājdzirdīgajiem cilvēkiem. Tas viņiem palīdzēs sadzirdēt, sajust mūziku. Šāda papildu vērtības radīšana, manuprāt, ir jāatbalsta," skaidroja RTU lektore.

Studente skaidro, ka viņi jau ir sadarbojušies ar vājdzirdīgiem cilvēkiem, kuri šo kreklu uztvēra diezgan atzinīgi. Taču pilnīgi nedzirdīgi cilvēki šādu kreklu ar vibrācijām nespēja novērtēt.

Pašlaik notiek darbs pie vibrāciju horeogrāfijas izstrādes. Tas nozīmē, ka minētais krekls vibrē ne viss vienlaikus, bet gan noteiktos posmos, atbilstošā brīdī, kad ieskanas attiecīgā skaņdarba tonalitātes notis.

Video: Raidījuma "900 sekundes" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu