Covid-19 ⟩ Ģirģena viedoklis par "Baltijas burbuļa" iespējamo plīšanu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Svarīgi maksimāli ilgi starp Baltijas valstīm saglabāt brīvu pārvietošanās un komercdarbības telpu, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" akcentēja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

Ģirģens teica, ka valdības ārkārtas sēdē piektdien, 4. septembrī, ieņēma salīdzinoši neitrālu pozīciju, lemjot par potenciālajiem ceļošanas ierobežojumiem, ja Baltijas valstīs paaugstināsies saslimstība ar Covid-19.

"Manuprāt, svarīgi ir maksimāli ilgi starp Baltijas valstīm saglabāt brīvu pārvietošanās un komercdarbības telpu, jo daudzām nozarēm un uzņēmējiem tas ir izdzīvošanas jautājums.

Mēs nevaram dzīvot tikai uz pabalstiem un aizņēmumiem. Nav noslēpums, ka Covid-19 laikā visu valstu ekonomikas ir diezgan trauslas, tāpēc vismaz no savas pozīcijas es primāri domāju nevis par ierobežojumiem, bet kā palīdzēt uzņēmumiem stimulēt ekonomiku.

Jo no uzņēmējiem ir atkarīgi darbinieki. Es nedomāju, ka mūsu valsts ir tik bagāta, ka spēs tikai aizņemties un maksāt pabalstus," norāda ministrs.

Viņš teica, ka būtu jāpalielina pašizolācijas starp Baltijas valstīm slieksni, nosakot, ka pašizolācija nav jāievēro, kad Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedz, piemēram, 20, nevis 16 kā tagad.

"Viena no izejām būtu testēšanas uz robežas, kas būtu iespējams tikai tad, ja mēs veram ciet, piemēram, iekšējo robežu. Es ceru, ka mēs līdz šādiem lēmumiem nenonāksim. Otrs mans piedāvājums bija, ja kāds iebrauc Latvijā – nav svarīgi no Lietuvas, Igaunijas vai trešās valsts pilsonis -, tad 14 dienas slēgtajās telpās viņam jālieto higiēnas maska, ja nav veselības problēmu, 15. dienā to var nelietot. Man šķiet, ka tas ir racionāls priekšlikums," uzsvēra iekšlietu ministrs.

Ģirģens arī teica, ka šāda veida pasākumu piemērošanai neesot nepieciešams īpašs sagatavošanās laiks.

"Ja, piemēram, iebraucot Lietuvā, ieiesiet jebkurā benzīntankā vai veikalā – cilvēki lieto higiēnas maksas.

Mēs jau vairākus mēnešus runājam, ka Latvijā izgatavo šīs higiēnas maskas. Tātad, šķērsojot Latvijas robežu, vai nu personai pašai jābūt līdzi higiēnas maskai, vai tā ir jāiegādājas tuvākajā benzīntankā, pie reizes stimulējot mūsu valsts ekonomiku," sacīja iekšlietu ministrs.

Video: Raidījuma "900 sekundes" intervija ar Sandi Ģirģenu

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu