"Strādājam pie tā, lai izlabotu problēmas." Jaunajos "Boeing" lidaparātu modeļos konstatētas nepilnības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters / Scanpix

ASV aviobūves uzņēmums "Boeing Co." paziņojis, ka atklāta vēl viena ražošanas problēma, kas šoreiz skārusi "787 Dreamliner" modeļus. Kā paziņojis uzņēmums, problēma skar lidmašīnu horizontālo stabilizācijas sistēmu.

Augustā "Boeing" apturēja lidojumus ar astoņiem "787 Dreamliner" laineriem, jo tika atklātas ražošanas laikā pieļautas kļūdas. Tas lika gaisa satiksmes drošības regulatoriem vērsties pie "Boeing" ar aicinājumu sākt pārbaudi saistībā ar kvalitātes kontroles trūkumiem. Ļoti iespējams, ka dažāda veida nepilnības kvalitātes kontrolē uzņēmumā ir pastāvējušas aptuveni desmit gadus, vēsta "The Wall Street Journal".

Atklātās problēmas ir aizkavējušas lidmašīnu piegādes. "Boeing" augustā lidsabiedrībām piegādāja četras "787 Dreamliner" lidmašīnas, tādējādi ražošanas tempi turpina apsteigt piegādes tempus. Pašlaik uzņēmums saražo desmit lidmašīnas mēnesī. "Boeing" rēķinās, ka kvalitātes problēmas ietekmēs piegādes tikai tuvākajā perspektīvā un ilgtermiņā nekādas būtiskas sekas neatstās.

Jaunā problēma ir saistīta ar to, kā savā starpā ir savienotas horizontālā stabilizatora detaļas. Kompānija norāda, ka trūkums atklāts vēl nepiegādātajās lidmašīnās, un tas atrasts "iepriekš šajā gadā". Koncerns paziņoja, ka ir informējis ASV Federālo Civilās aviācijas pārvaldi, ka defekts neietekmē lidojumu drošību.

"Mēs veicam labojumus problēmai ar lidmašīnām, kas vēl nav piegādātas. Tiek veikta analīze, lai noskaidrotu – ir nepieciešams veikt kādus labojumus jau lietošanā esošajās lidmašīnās vai ne," teikts kompānijas ziņojumā.

Iepriekš "Boeing" ziņoja ASV aviācijas regulatoriem, ka atsevišķas detaļas, kas tiek ražotas Dienvidkarolīnā, neatbilst pašas kompānijas izstrādātajām shēmām un ražošanas standartiem. Tā secināts no kompānijas dienesta ziņojumiem Federālajai Civilās aviācijas pārvaldei.

Dokumentos teikts, ka regulators var veikt pārbaudes aptuveni 900 lidaparātos, kas piegādāti kopš 2011. gada. Pārbaužu masveidīgums liecina par to, ka situācija regulatoram rada nozīmīgas bažas. Pagaidām nav zināms, kāda regulatoru rīcība varētu sekot pret aviobūves uzņēmumu.

Tiek norādīts, ka šogad līdz augusta beigām "Boeing" ir veicis 84 lidaparātu piegādes. Bez "787 Dreamliner" lidmašīnām vēl tiek runāts par kravas un militārajiem lidaparātiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu