Vācija: Navaļnijs izdzīvojis, pateicoties pilota un Omskas ārstu ātrai rīcībai (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs
Aleksejs Navaļnijs Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas varas iestādes uzskata, ka Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs izdzīvojis pēc saindēšanas ar "Novičok" grupas kaujas vielu, pateicoties Tomskas-Maskavas avioreisa pilota un Omskas ārstu ātrām darbībām, ziņoja Vācijas laikraksts "Zeit", atsaucoties uz savu informāciju.

"Berlīne uzskata, ka to faktu, ka [Navaļnijs] vēl arvien ir dzīvs, izskaidro tikai labvēlīgu apstākļu virkne - pilota ātra reakcija, veicot piespiedu nolaišanos, un Omskas ārstu ātra reakcija, uzreiz iešļircinot Navaļnijam pretindi atropīnu," vēstīja laikraksts.

Saskaņā ar "Zeit" informāciju, šajā gadījumā tikusi lietota jauna viela no "Novičok" grupas - jaudīga, bet ar lēnāku iedarbību, nekā iepriekš zināmās šīs grupas vielas.

"Vācijas pusei ir aizdomas, ka viens no Federālā drošības dienesta (FDD) darbiniekiem, kurš sekoja Navaļnijam (..) iejauca indi tējā vai ar to apstrādāja tasītes virsmu," ziņoja "Zeit".

''Eksperti konstatēja [šīs vielas] pēdas uz Navaļnija rokām un uz pudeles kakliņa, no kuras viņš dzēra ūdeni," atzīmēja laikraksts.

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2.septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Navaļnijs pirmdien tika atmodināts no medicīniskās komas un viņš reaģē uz vārdiskiem stimuliem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu