"Šis bērns dzīvoja viens un nomira viens." Mazā Ivana mātei pēc trim gadiem piemērots sods (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
2017. gada jūlijā pazudušais Ivans Berladins.
2017. gada jūlijā pazudušais Ivans Berladins. Foto: Valsts policija

Mazā puisēna Ivana Berladina pazušana un nāve 2017. gadā Liepājā izraisīja plašu ažiotāžu. Viņa mātei nu valsts piemērojusi sodu, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

"Šis bērns dzīvoja viens un nomira viens," tā pēc mazā Ivana nāves sacīja toreizējas Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Tie bija skarbi, bet patiesi vārdi par mazā Ivana īso mūžu. Desmit dienu ilgie, apjomīgie meklējumi beidzās Dubeņu mežā, kur Liepājā pazudušo Ivanu atrada nosalušu.

Zēna pazušanu viņa ģimene pamanīja tikai pēc nepilnas diennakts. Domājuši, ka puika ir pie vecmāmiņas. Simtiem iedzīvotāju, policistu un zemessargu desmit dienas meklēja bērnu, pārķemmējot tuvu un tālu apkaimi. Ar diviem autobusiem zēns bija aizbraucis uz pavisam sev nepazīstamu apkārtni.

Tieši par bērna atstāšanu novārtā Ivana māte saņēmusi sodu. 140 stundas darba un gadu ilgu uzraudzību probācijas dienestā. "Prokurore šādu sodu izvēlējās, ņemot vērā visus apstākļus. Bērna mamma ļoti nožēlo izdarīto un atzina savu vainu. Tāpēc tika izvēlēts piespiedu darbs.

Bērna mātei tika inkriminēta cietsirdīga izturēšanās pret bērnu, tās nebija fiziskas ciešanas, tās bija emocionālas ciešanas; tika atstāts novārtā, braucot ar diviem autobusiem, apmaldījās, un tad iestājās šīs sekas,"

raidījumā sacīja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Autobusu šoferu vainu vēl skaidro. Pirms diviem gadiem piespiedu darbu kā sodu saņēma arī Liepājas policiste, kuras dežūras laikā bija zvanīts par zēnu, bet kura šo ziņu nenodeva tālāk meklēšanas grupai.

"Tika konstatēta viņas bezdarbība, proti, viņa nenodeva tālāk saņemto informāciju. Maijā tika nodalīts process pret diviem šoferiem, viņu atbildība vēl tiek vērtēta," pastāstīja prokuratūras pārstāve.

Pēc Ivana nāves sabiedrībā skanēja skaļi aicinājumi neatstāt nevienu bērnu uz ielas vai transportā, nepavaicājot, kurp viņš dodas. Rīgas pašvaldības policija to sauc par Ivana efektu.

Policija aicina ikvienu pieaugušo pat mazāko aizdomu gadījumā mazam bērnam, kurš kaut kur dodas viens, pajautāt, kā viņu sauc, kurp viņš iet un vai viss ir kārtībā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu