"Tieši Kremlis deva rīkojumu novākt nevēlamo politiķi." Navaļnijs saindēts ar jauna tipa "Novičok", kam vajadzēja nogalināt viņu jau lidmašīnā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksejs Navaļnijs
Aleksejs Navaļnijs Foto: Reuters/ScanPix

Kremļa opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs saindēts ar jauna tipa, uzlabotu "Novičok" indi, no kuras viņam vajadzēja nomirt jau lidmašīnā, atsaucoties uz vācu izdevumu "Die Zeit", vēsta "Meduza". 

Jaunā veida "Novičok" ir bīstamāks nekā tā iepriekš zināmās versijas, raksta "Die Zeit", gan nenorādot konkrētus informācijas avotus.

Kā vēsta laikraksts, Navaļnijam vajadzējis mirt lidmašīnā.

Politiķis izdzīvojis, tikai pateicoties laimīgai apstākļu sakritībai -

pilotam, kurš nekavējoties nolēma veikt ārkārtas nosēšanos, un ārstiem, kuri politiķim operatīvi injicēja atropīnu.

Laikraksts secina, ka operāciju, kurā izmantota šī jaunā inde, varēja veikt tikai Krievijas specdienests - "parastie" noziedznieki to vienkārši nevarēja sintezēt, turklāt tik nopietna jebkura ārvalstu specdienesta operācija Krievijas teritorijā šķiet "neiedomājama", ņemot vērā, ka Navaļnijs tika pastāvīgi uzraudzīts.

"Tas atstāj tikai vienu ticamu secinājumu: tieši Kremlis deva rīkojumu novākt nevēlamo politiķi no ceļa," secina "Die Zeit".

Vācu ārsti vielas paliekas atraduši gan uz ūdens pudeles, no kuras dzēra Navaļnijs, gan uz viņa rokām. Kā raksta "Die Zeit", Vācijas varasiestādes uzskata, ka viens no aģentiem, kas sekoja politiķim, iespējams, uzlicis indi uz krūzītes virsmas, no kuras politiķis dzēra tēju, vai arī iekaisījis indi tējā.

Navaļnijs 20.augustā ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā Sibīrijā, bet divas dienas vēlāk no Krievijas pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmusies Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

Kā 2. septembrī pavēstīja Vācijas valdība, iegūti neapstrīdami pierādījumi, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas.

Pirmdien Navaļnijs tika atmodināts no medicīniskās komas un viņš reaģē uz vārdiskiem stimuliem.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu