Foto ⟩ Ieskaties, kā izskatās jaunatvērtajā Zuzānu ģimenes mākslas centrā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ar izstādi "Mēs dzīvosim. Mūsdienu māksla Zuzānu kolekcijā" šodien durvis vērs jaunais mākslas centrs Rīgā "Zuzeum", informēja izstāžu vadītāja Ieva Zībārte.

Zībārte pavēstīja, ka 2017.gadā dibinātais "Zuzeum" ir mākslas kolekcionāru un mecenātu Dinas un Jāņa Zuzānu investīcija Latvijas un visa Baltijas jūras reģiona mākslas infrastruktūrā. Tā dibināšanas mērķis ir Latvijas mākslas popularizēšana starptautiskā kontekstā. Jaunās telpas un izstāžu zāles arvien augošo Zuzānu kolekciju padarīs pieejamu visplašākajai sabiedrībai.

"Zuzeum" ēka, kas pēc arhitekta un inženiera Edmunda fon Trompovska projekta 1910.gadā celta kā korķa fabrika, ir Zuzānu kolekcijā pārstāvēto darbu un vairāku mākslinieku paaudžu laikabiedre, akcentēja Zībārte. Tā funkcionējusi jau tad, kad Rīgā darbojās pirmie modernisti un tika dibinātas mākslas skolas.

Netālu no ēkas ir bijusī Kārļa Zāles darbnīca un atjaunotā Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas koka ēka. "Zuzeum" atrodas starp Rīgas vēsturisko centru, UNESCO Pasaules mantojuma vietu, un topošo "Rail Baltica" dzelzceļa līniju, kas Helsinkus, Tallinu, Rīgu, Viļņu un Varšavu savienos ar Eiropu, norādīja mākslas centra izstāžu vadītāja.

Pēc 2020.gada pirmajā pusē notikušās pārveides "Zuzeum" aicina ikvienu interesentu piedzīvot mākslu divās izstāžu zālēs ar 1100 kvadrātmetru platību, skulptūru dārzā, kafejnīcā un jumta terasē. Mākslas centra izstāžu programmu papildinās ekskursijas, lekcijas, meditācija, kino un "DJ" vakari.

Zībārte akcentēja, ka ka mākslas centrā ir radītas vairāk kā divdesmit darbavietas mākslas profesionāļiem un jauniešiem. "Zuzeum" darbinieki runā latviešu, krievu, angļu, vācu, franču, portugāļu, hindi, pandžabu, holandiešu un dāņu valodā.

Mākslas centra pārstāve norādīja, ka ar vairāk nekā divdesmit tūkstošiem dažādu žanru mākslas darbu Zuzānu kolekcija ir skaitliski lielākā privātā Latvijas mākslas kolekcija pasaulē. Tās kodolu veido 19.gadsimta beigu māksla un 20.gadsimta pirmās puses klasiskais modernisms, 1950. un 1980 gadu māksla padomju varas periodā, kā arī mūsdienu Latvijas mākslinieku darbi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu