"Spēlē uz visu banku." Lietuvas ārlietu ministrs pauž bažas par notikumu attīstību Baltkrievijā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pēc kāda laika varētu veidot fiktīvu dialogu ar kontrolējamo savas valsts pilsoniskās sabiedrības daļu, lai Rietumiem radītu iespaidu, ka situācija normalizējas, pieļāvis Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Pēc viņa teiktā, pašlaik autoritārais kaimiņvalsts vadītājs "spēlē uz visu banku", neieklausoties un nesadzirdot nedz savu tautu, nedz starptautisko sabiedrību, kura, kā uzskata ministrs, varētu izteikties par situāciju Baltkrievijā aktīvāk un skaļāk.

"Mums visiem jāsaprot, kas mums katram darāms, un arī starptautiskajai sabiedrībai enerģiski, jūtami, pamanāmi jāreaģē - gan jāsūta atbalsta vēstījumi, gan jāuzrunā tie, no kuriem atkarīga situācijas attīstība, un īpaši Krievija," Lietuvas sabiedriskajam radio sacījis Linkevičs.

Viņaprāt, Lukašenko pašlaik cenšas iegūt laiku, lai noslāpētu viņam adresēto kritiku rietumvalstu galvaspilsētās, bet vēlāk tomēr centīsies imitēt dialogu.

"Tiek mēģināts iegūt pēc iespējas vairāk laika, cerot, ka situācija cik necik normalizēsies. Es prognozētu, ka pēc tam tiks mēģināts imitēt dialogu, [tikai nevis ar īsto opozīciju], bet ar kontrolējamo pilsoniskās sabiedrības daļu un tādā veidā uzpirkt dažus mūsu kolēģus Rietumos, kuri, iespējams, secinās, ka viss normalizējies," spriedis ministrs.

Kā uzskata Linkevičs, attiecībā uz dziļāku Krievijas iesaisti Baltkrievijas situācijā iespējami dažādi scenāriji un jauni pavērsieni sagaidāmi jau tuvākajā laikā, kad Lukašenko dosies uz Maskavu.

"Visas iespējas ir galdā. Protams, mazāka ir militāras invāzijas iespējamība, jo būtu grūti paskaidrot pasaulei, kādēļ tas notiek. Iegansti [būtu] šūti ar ļoti baltiem diegiem, tādēļ to tiks mēģināts darīt ar citiem ietekmes līdzekļiem, kas jau notiek. Nevaram izslēgt, ka tuvākajā laikā, kad Maskavā tiksies divi līderi, tiks parakstīts līgums, un var tikai prognozēt, kas būs publiski pieejamajā dokumentā un par ko, iespējams, vienosies un parakstīs klusām," viņš piebildis.

Nav zināms, kad Lukašenko dosies uz Maskavu, bet par šo vizīti tiek publiski runāts jau vairāk nekā nedēļu. Gan Krievijas vēstnieks Minskā Dmitrijs Mezencevs, gan Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs izteikušies, ka tā gaidāma tuvākajā laikā.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu