Vai alumīnija folija ietekmē ēdienu un vai tas ir bīstami?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Folija ļoti daudziem ir gandrīz vai neaizstājam virtuves palīgs gan gatavošanā, gan ēdiena uzglabāšanā. Par to, vai šis produkts spēj atstāt kaitīgu ietekmi uz cilvēka organismu, vēsta portāls "Rambler".

Šobrīd nav vienprātības par folijas ietekmi uz cilvēku veselību, taču lielākā daļa ekspertu ir vienisprātis, ka, pareizi lietojot, tās kaitējums ir minimāls.

Eksperti uzskata, ka gatavu ēdienu glabāt folijā ir absolūti droši, ievietojot to ledusskapī. Šajā gadījumā alumīnija daļiņas nekādi nevar iekļūt pārtikā. Runājot par termiskajiem efektiem, viss ir citādi. Foliju pakļaujot karstumam, no tās pārtikā var iekļūt 1-2 mg alumīnija. It īpaši, ja folijā cep vai karsē sāļu vai skābu pārtiku. Kopumā produkta sastāvs būtiski nemainās.

Tiek uzskatīts, ka alumīnijs no folijas pārtikā biežāk nonāk, ja produkts ir skābs vai stipri sasālīts.  Skābe, sāls un arī alkohols var atdalīt no folijas alumīnija daļiņas, un tās tad var viegli iekļūt pārtikā. 

Ir zināms, ka pētījumi vēl nav pierādījuši, ka tieši šī ķīmiskā reakcija var izraisīt vēzi vai citas nopietnas slimības. Tomēr ir zināms fakts, ka alumīnijs mēdz uzkrāties plaušās, nierēs, vairogdziedzerī un smadzenēs.

Eksperti iesaka ierobežot folijas lietošanu virtuvē un izmantot arī alternatīvas - piemērotus cepšanas traukus ar vāku vai cepampapīru. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu