Svētdien Minskas centrā Baltkrievijas opozīcija plāno vērienīgu protesta gājienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protesti Minskā. 30.augusts.
Protesti Minskā. 30.augusts. Foto: STRINGER/EPA

Baltkrievijas opozīcija svētdien Minskas centrā plāno vērienīgu protesta gājienu, piektdien ziņo neatkarīgais medijs "Nexta".

"Šis gājiens būs ļoti nozīmīgs un neparasts, gatavojieties kustēties," teikts protestu organizatoru paziņojumā, kas publiskots "Nexta" kanālā ziņapmaiņas lietotnē "Telegram".

Pagājušajā nedēļā tūkstošiem cilvēku Minskā piedalījās protestos pret prezidentu Aleksandru Lukašenko, kurš tiek apsūdzēts 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanā nolūkā palikt pie varas.

Vairāki novērotāji apgalvoja, ka protestētāju skaits aizvadītajā nedēļas nogalē pārsniedzis 100 000.

Svētdien plānotais protestu gājiens būs veltīts Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes prezidija loceklei Marijai Koļesņikovai, kura pirmdien tika nolaupīta Minskā uz ielas, bet otrdien aizturēta, jo pretojās varas iestāžu mēģinājumam panākt, lai viņa izbrauc uz Ukrainu.

Koļesņikovai, kura ir ir viena no redzamākajām protesta kustības līderēm, ir noteikts aizdomās turamās statuss par publiskiem aicinājumiem uz valsts varas sagrābšanu vai vardarbīgu Baltkrievijas konstitucionālās iekārtas mainīšanu.

Kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā Baltkrievijā katru dienu notikuši protesti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Tikmēr Lukašenko ir meklējis palīdzību Maskavā, kas pēdējā laikā arī izrādījusi pastiprinātu atbalstu Lukašenko režīmam.

Lukašenko plāno pirmdien doties vizītē uz Krieviju, kur tiksies ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņoja, ka Kremlis informēs par galvenajiem Putina un Lukašenko sarunu iznākumiem, bet preses konference nenotiks un vizītes laikā nekādi dokumenti netiks parakstīti.

Peskovs sacīja, ka sarunas koncentrēsies uz valstu divpusējo attiecību stiprināšanu, tostarp enerģētikas sektorā.

Pagājušajā mēnesī Putins pauda gatavību nosūtīt uz Baltkrievijas tiesībsargājošos spēkus protestu apspiešanai, ja Lukašenko to lūgtu.

Baltkrievijā kopš vēlēšanām aizturēti vismaz 7000 protestētāju, un ANO saņēmusi 450 ziņojumus par aizturēto spīdzināšanu vai citiem pārkāpumiem pret aizturētajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu