Sabiedrību šokē klaiņojošo kaķu izķeršanas operācija Alojas novadā. Līdzcilvēku iesaistīšanās aptur dzīvnieku iespējamo iemidzināšanu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis. Ilustratīvs foto.
Kaķis. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Viedokļu vētru izraisījis Alojas novada pašvaldības publicēts ieraksts vietnē "Facebook" par klaiņojošo kaķu izķeršanas operāciju. Diskusijās iesaistījušies ne vien vietējie iedzīvotāji, bet arī dzīvnieku mīļi no citām vietām Latvijā, vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu".

Pašvaldība tobrīd vēl neizlaboto paziņojumu par kaķu ķeršanu "Facebook" publicēja vien divas dienas pirms lielās operācijas Alojā un Staicelē. Zem ieraksta momentā parādījāss komentāru jūra un līdzcilvēku jautājumi.

❗️ IEDZĪVOTĀJU IEVĒRĪBAI ❗️ No 27. augusta līdz 29. augustam Alojas un Staiceles pilsētās notiks klaiņojošu kaķu...

Posted by Alojas novada pašvaldība on Otrdiena, 2020. gada 25. augusts

Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja atklāj, ka savulaik ar kolēģiem jau paglābuši viena murrājoša klaidoņa dzīvību. Tagad runcis vārdā Draudziņš ir grāmatu nama galvenā personība. Tomēr arī Frīdenfeldes kundzi, ieraugot pašvaldības paziņojumu sociālajos tīklos, pārņēmis satraukums.

"Jā, tas uzsaukums bija nelāgs – piesargājiet savus kaķus trīs dienas. Patiešām, noturējām kaķus iekšā mājās! Man ir divi kaķi, otrai darbiniecei – divi kaķi. Jā, komunikācijas veids uzreiz tāds izskan, ka notiks un būs kaut kas briesmīgs. Draudziņu mēs turējām iekšā," viņa stāsta.

Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda uzsver, ka novadā dzīvo cilvēki, kuriem klaiņojošie kaķi netraucējot, taču ir arī tādi, kuri regulāri ziņo par murrājošajiem "bomzīšiem".

"Tad, kad iedziļinās tajā lietā un saprot, ļoti daudzi pārdomāja, kā viņi attiecas, un ļoti liela daļa sabiedrības tika iesaistīta – sākot ar vienkārši iedzīvotājiem un beidzot ar nevalstiskajām organizācijām, kas arī līdzdarbojās," viņš stāsta.

Tieši pēc saceltās ažiotāžas Alojas un Staiceles operācijai pievienojās vairākas biedrības, kas nolēma palīdzēt. Līdz ar to, iemidzināšanas variantam uzreiz tika pārvilkta pāri trekna svītra.

"Bija satraukums no dzīvnieku aizstāvju biedrībām, ka patversmēs, mēs ļoti labi zinām, var turēt [kaķus] 14 dienas un tad, ja nav saimnieka, tad diemžēl šiem dzīvniekiem ir eitanāzija. Un, protams, patversmes savu iespēju robežās vienmēr tur ilgāk, cik es zinu. Ja vien ir tas kaķītis jauns, veselīgs un foršs, meklē mājas," stāsta Alojas veterinārā servisa "Būsi vesels!" īpašniece Inga Mauriņa-Kaļva.

Veterinārārste apliecina, ka neviens no Alojā un Staicelē notvertajiem 43 kaķiem netika nogādāts uz dzīvnieku patversmi "Mežvairogi", ar kuru pašvaldībai iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums par konkrētās operācijas veikšanu.

Daļa no 44 kaķiem pēc sterilizācijas un kastrācijas atgriezīsies vietā, kur tos noķēra, bet pārējiem tiek meklētas jaunas mājas. 

Video: "Bez Tabu" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu