Piecas ķermeņa pazīmes, kas ziņo par nepareizu uzturu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Mēs pievēršam uzmanību ēdiena kaloriju daudzumam, tā sastāvam, cenšamies neaizmirst par veselīgas ēšanas pamatprincipiem. Ja nav liekā svara problēmu, tad domājam, viss notiek pareizi. Tomēr skarbā patiesība ir tāda, ka daži pārtikas produkti, kurus mēs uzskatām par veselīgiem un kurus cenšamies lietot gandrīz katru dienu, patiesībā var būt kaitīgi. Uztura speciālisti identificē piecas pazīmes, pēc kurām saprast, vai jūsu diēta ir veselīga, vēsta portāls "MarieClaire".

1. Pastāvīga noguruma sajūta

Jums tikko paēdāt brokastis un dodaties uz darbu, un jūs jau jūtaties noguris. Līdz pusdienu laikam jūsu enerģijas rezerves ir nulle. Pēc pusdienām jums jāuzgrauž kāda uzkoda, lai būtu pietiekami daudz enerģijas līdz dienas beigām. Šādu pastāvīgu noguruma sajūtu var izraisīt pārtika, kas ilgstoši tiek pakļauta termiskai apstrādei. To pašu efektu dod produkti ar augstu glikēmisko indeksu (iekļaujot visus konditorejas izstrādājumus, medu, dateles, sukādes, dažus žāvētus augļus). Lietojot šādus produktus, cukura līmenis asinīs strauji paaugstinās, un pēc neilga laika tas arī strauji pazeminās. Tas ir tieši tas, kas noved pie tā, ka drīz pēc ēšanas nejūtaties paēdis.

2. Matu veselība

Jūsu diēta dažādos veidos var ietekmēt matus. Patiesībā tas ir viens no skaidrākajiem rādītājiem par to, cik labi vai nē jūsu diēta jums ir piemērota. Veiciet pārbaudi ar tausti- ja jūtat, ka mati ir pārāk plāni, pārāk trausli, un pamanāt, ka tiem trūkst spīduma - tas ir pirmais signāls. Signāls, ka jūsu diēta nav pilnībā pieņemama jūsu ķermenim. Varbūt uzturā trūkst olbaltumvielu vai dzelzs. Ja mati pamatīgi izkrīt, tad jākonsultējas ar ārstu, iespējams, vajadzētu dažādot pusdienas un vakariņas ar pārtiku, kas bagāta ar vitamīniem B12, folskābi vai taukskābēm.

Ja no rīta jūs ieturat brokastis tuvākajā kafejnīcā, pusdienojat ar sviestmaizēm un bieži vakariņās ēdat picu, tad jūs vienkārši atņemat organismam tik svarīgu taukskābi kā omega-3. Ja jūsu uzturs pārsvarā ir pārstrādāti pārtikas produkti ar visu veidu piedevām un konservantiem, tad smadzenes jutīsies izsalkušas.

Jo vairāk ātrās ēdināšanas un uzkodu iekļaujat jūsu parastajā uzturā, jo vairāk jūtaties nomākts. Ja jūs ilgi ievērojat diētu ar zemu ogļhidrātu saturu, tad jums ir arī paaugstināts depresijas attīstības risks. 

3. Problēmātiska āda

Ne velti mūsu ādu sauc par veselības spoguli. Ja uzturs jums nav piemērots, ķermenis par to ziņo ar ādas niezi, izsitumiem, novājēšanu un priekšlaicīgu novecošanos. Šādai reakcijai ir diezgan daudz iemeslu, sākot no mikroelementu un vitamīnu trūkuma un beidzot ar polinepiesātināto taukskābju trūkumu.

Cēlonis var būt arī ceptu pārtikas produktu vai pārtikas produktu ar zemu uzturvērtību pārpilnība. Protams, jūs nevarat patstāvīgi saistīt pūtītes un ādas kairinājumu ar nepareizu uzturu. Šajā gadījumā pareizākai diētas korekcijai vislabāk ir konsultēties ar dermatologu.

4. Biežas saaukstēšanās

Sabalansēts vitamīnu, minerālvielu un uzturvielu daudzums uzturā ir viens no galvenajiem un gandrīz vienīgajiem nosacījumiem spēcīgas imūnsistēmas veidošanai. Lietojot veselīgu uzturu, imūnsistēma ātri un efektīvi pretojas dažādām slimībām. Ja jums pārāk bieži ir slikti, tad, visticamāk, tas ir signāls, ka ķermenim trūkst vielas, kas nepieciešamas veiksmīgai slimību apkarošanai.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu