Kā mājdzīvnieki spēj uzlabot mūsu imunitāti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Šis gads visiem ir iemācījis stipras imunitātes nozīmi. Daudzi no mums dara visu iespējamo, lai uzlabotu imūnsistēmas darbību. Portāls "PsychologyToday" atklāj, vai tiešām mūsu mājdzīvnieki varētu ietekmēt imunitāti, un, ja jā, tad kā? 

Mūsdienu cilvēki lielu daļu dzīves pavada kopā ar mājdzīvniekiem. Tāpēc nav pārsteigums, ka pētnieki vēlas uzzināt, vai viss pavadītais laiks ar pieradinātajiem dzīvniekiem ietekmē mūsu veselību.

Viens no elementārākajiem savienojumiem starp mūsu veselību un dzīvniekiem ir mājdzīvnieka psiholoģiskais ieguvums. Nesen veiktajā pētījumā mājdzīvnieka turēšana bija saistīta ar labāku psiholoģisko labsajūtu tiem, kuriem ir garīgās veselības traucējumi. No 2000 aptaujātajiem mājdzīvnieku īpašniekiem 74 procenti ziņoja par garīgās veselības uzlabojumiem.

Kā tieši mājdzīvnieki ietekmē mūsu imunitāti? Viens no veidiem var būt, samazinot alerģisko slimību attīstības risku. Piemēram, 2012. gada metaanalīzē jebkura mājdzīvnieka agrīna iedarbība uz dzīvi bija saistīta ar samazinātu ekzēmas, alerģiskas ādas slimības, risku.

Ir arī dati, kas liecina, ka mājdzīvnieku iedarbība var ietekmēt specifiskus imūnsistēmas aspektus. Pēc suņa glaudīšanas brīvprātīgie parādīja ievērojamu imūnās antivielas, ko sauc par IgA, siekalu līmeņa paaugstināšanos, kas ir galvenais mūsu imūnās aizsardzības dalībnieks. 

Ir labi zināms, ka hronisks psiholoģiskais stress bojā mūsu imūno funkciju, apdraudot spēju apkarot infekcijas, vienlaikus palielinot kairinājumu. Mājdzīvnieki, iespējams, var palīdzēt novērst šo postošo efektu, mazinot stresu, pavadot kopā laiku un veicinot sociālo saikni ar citiem. Pētījumi liecina, ka terapijas suņa iedarbība var palīdzēt samazināt stresa hormona kortizola līmeni.

Ir vērts atzīmēt, ka dzīvnieku ietekme var būt daļēji saistīta ar izmaiņām mūsu mikrobos. Izrādās, ka mikrobi ļoti ietekmē mūsu imūnsistēmu. Tāpēc ir interesanti atzīmēt, ka pieaugušiem suņu īpašniekiem un viņu suņiem ir līdzīgi ādas mikrobi. Lai gan agrīnā stadijā šāda veida pētījumi, šķiet, norāda, ka mūsu mājdzīvnieku mikrobi var ietekmēt mūsu labklājību un potenciāli arī imunitāti!

Kopumā šķiet diezgan iespējams, ka kontakts ar dzīvniekiem ietekmē vairākus mūsu veselības aspektus. Lai gan ir zināms, ka daži mājdzīvnieki reti var palielināt noteiktu infekciju risku, pētījumi liecina, ka mūsu pūkainie draugi daudziem no mums var sniegt imunitātes priekšrocības.

Laikā, kad tik daudzi no mums cenšas uzlabot savu imunitāti, jāapzinās, ka mūsu mājdzīvnieki, iespējams, dod daudz vairāk nekā prieku un beznosacījuma mīlestību.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu