"Tā būtu katastrofa orgāniem." Eksperti atklāj, kas notiktu, ja cilvēks vienlaikus saslimtu ar Covid-19 un gripu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Slimnīca
Slimnīca Foto: Roni Lehti/AFP

Jau drīzumā sāksies gripas sezonas, taču Covid-19 pandēmija nekur nav pazudusi. ASV raidorganizācija CNN sarunājusies ar vairākiem ekspertiem, lai noskaidrotu, kas notiktu ar cilvēka organismu, ja viņš vienlaicīgi slimotu ar abām slimībām.

Stenfordas epidemioloģe un ārste Sima Jasmīna norādīja, ka, ja "cilvēks ir saslimis ar gripu vai kādu no respiratorajam slimībām, organisms tiek novājināts".

Ne tikai Covid-19, bet arī gripa ir spējīga sabojāt plaušas. Var rasties pneimonija, plaušās var rasties šķidrums, kā arī viena no pazīmēm var būt elpas trūkums.

Jebkura slimība var izraisīt sepsi, sirdsdarbības traucējumus, kā arī smadzeņu un muskuļu iekaisumus. 

"Slimošana ar gripu vai Covid-19 ilgtermiņā palielina riskus šīm orgānu sistēmām," sacīja Kalifornijas universitātes intensīvās terapijas speciālists un medicīnas profesors Maikls Matajs.

"Jā, ir iespējams, ka cilvēks vienlaicīgi slimo ar Covid-19 un gripu. Tā būtu pilnīga katastrofa orgāniem," norādīja ārsts Eidrians Barovss.

Jasmīna norādīja, ka saslimšanas gadījumā organisms tiek novājināts, kā rezultātā citām slimībām ir pavisam viegli iekļūt cilvēka organismā.

ASV mediķiem ir grūti spriest, cik potenciāli bīstama cilvēkiem ir saslimšana ar abām slimībām vienlaicīgi, jo pērn Covid-19 valstī uzliesmoja tikai gripas sezonas noslēgumā.

Matajs uzskata, ka "slimošana ar plaušu karsoni varētu kļūt daudz smagāka".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu