Neļaujies rudens depresijai! Kā pārmaiņu laikā saglabāt motivāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Interesanti, ka lielākās dzīves pārmaiņas bieži vien notiek tieši septembrī. Pastiprināta mācīšanās, strādāšana un ikdienas kontakts ar citiem var veicināt sajūtu, ka esam nomākti un noraizējušies, jo domājam, ka nespēsim tikt ar visu galā. Par to, kā justies motivētam, nevis nomāktam, vēsta portāls "Psychology Today".

Koku lapas ir sākušas krāsoties, skolas autobusi traucē satiksmes plūsmu, biroja preču veikali jūtas tikpat pārpildīti kā futbola stadioni, un visu vecumu cilvēki pārskata savus prioritāšu sarakstus: rudens ir klāt. Visas šīs izmaiņas var uzmundrināt, satraukt, piepildīt cilvēku ar izaugsmes vēlmi, iespējām paveikt kaut ko labāk nekā iepriekšējā gadā.

Galu galā, vai mēs neesam gadu vecāki un it kā gudrāki un spējīgāki? Izmaiņas var izraisīt arī bailes - kāda būs nākotne? Vai es tikšu galā? Ko man prasīs šī gada pāreja? Vai būs pietiekami skapī izrakt ziemas jaku, asināt zīmuļus kopā ar prātu un gatavoties ieslēgt krāsni? Rodas svarīgs jautājums: vai es būšu drošībā?

Jaunais koronavīruss apdraud mūs visus. Tā mēģinājums izdzīvot neatkarīgi no pretestības avota padara to noslēpumainu pārnēsāšanā. Atceroties maskas un fiziskā attāluma nozīmi starp cilvēkiem, katru reizi, kad dodamies ārpus savām mājām, tiek izvirzītas prasības pret mūsu psihisko enerģiju.

Rūpes par tiem, kurus mēs mīlam un kuri, iespējams, ir slimi - varbūt pat bīstami, vēl vairāk novērš uzmanību no sasniedzamā mērķa.

Mēs attīstām savu radošumu: pastaigas, skriešanas vai riteņbraukšanas takas aizstāj sporta zāles, fitnesa centrus, taču mums pietrūkst gadījuma kontakta ar citiem. Cik daudz saviesīgu pasākumu, sākot no futbola spēlēm un beidzot ar vakariņām, jūs neapmeklēsiet?

Kad kinoteātri, teātri, stadioni, koncertzāles, muzeji, tirdzniecības centri, restorāni, bāri un arēnas ir slēgtas, izklaide ir jāpārdomā. Kad jūsu smadzenēs esošie neironi jūtas uzkarsuši no dienas centieniem un jūsu ķermenis dumpojas pret centieniem vingrot vai meditēt, pie kā jūs varat vērsties?

Padoms: ja izvēlaties ekrānus, ņemiet vērā, kā jūtaties un kā gulējāt, skatoties dažāda veida saturu. Emocijas iztukšojošais trilleris vai intelektuāli izaicinošā ārzemju filma var prasīt no jums vairāk nekā parasti - stimulācija, nevis enerģija, var likt justies nomācoši iztukšotam.

Vai jums vajag kaut ko vairāk, kaut ko mazāk vai vienkārši kaut ko citu? Atkal Aristotelim bija taisnība: laimīgas dzīves atslēgas ir līdzsvars un mērenība. Līdzsvars ķermenī, prātā un dvēselē, jūsu attiecībās, kad jūs dodat un ņemat, dalāties un šķiraties, atbalstāt un saņemat. 

Apkope

Dažas izmaiņas notiek neatkarīgi no tā, ko mēs varam vai nevaram darīt, bet apkope var palīdzēt aizkavēt pasliktināšanos. Visam ir nepieciešama apkope - ķermeņim, emocijām, atziņām, uzskatiem un nodomiem, mūsu mājām un transportlīdzekļiem, apģērbam un ēdienkartei, mūsu prioritātēm un galvenokārt mūsu attiecībām. Mūsu attiecības ar sevi, ar tiem, ar kuriem mēs jūtamies tuvi, ar tiem, par kuriem mēs rūpējamies, iedvesmojam vai izklaidējam, un pat tiem, kas atrodas attālumā, kuri var šķist anonīmi, bet tomēr dzīvo mūsu Visumā.

Meistarība

Sezonas pāreja, it īpaši pandēmijas laikā, kas rada tādus izaicinājumus kā nekas cits, piedāvā plašas iespējas. Vai jūs varat iemācīties jaunos grafikus, tehnoloģijas, noteikumus, procedūras, ierobežojumus un pat valodas? Pūles meistarībā var būt jākoncentrē uz to, kā atrast veidus, kā pārvaldīt mūsu mājas jaunos apstākļos: atjaunināt vecās un apgūt jaunas prasmes, informāciju, lietojumprogrammas, atrisināt iepriekš nezināmas problēmas, sākot no tā, kā atbalstīt bērnu mācības tiešsaistē. Tik daudz satraukuma mazinās, kad mēs jūtamies kompetenti.

Savienojums

Cik labi jūs varat modificēt mīlestības izrādīšanas veidus, kad nav pieejams fiziskais pieskāriens? Galvenais, neļaujiet sezonālās pārejas izaicinājumiem jūs pārņemt. Atkāpieties un pārtrauciet vienu nelielu izaicinājumu, nospraudiet sasniedzamu mērķi un turieties pie tā, līdz saprotat, ka spējat tikt ar to galā. 

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu