Baltkrievijā protestos svētdien aizturēti 774 cilvēki. ANO Cilvēktiesību padome rīkos debates par situāciju valstī (3)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijā svētdien, 13. septembrī, protestos pret autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu aizturēti 774 cilvēki, pirmdien paziņojusi Baltkrievijas Iekšlietu ministrija.

Minskā protestos piedalījās vismaz 100 000 cilvēku.

Aģentūra "Interfax" ziņo, ka akcijā, kurai tika dots nosaukums "Varoņu gājiens", piedalījušies apmēram 150 000 cilvēku, savukārt portāls "Hartija97" vēsta, ka protestētāju skaits pārsniedzis 200 000.

Protesta gājieni un citas akcijas svētdien notika arī citās Baltkrievijas pilsētās, tostarp Baranovičos, Bobruiskā, Brestā, Gomeļā, Grodņā, Kobrinā, Lidā, Mogiļevā, Molodečnā, Mozirā, Novopolockā, Pinskā, Polockā, Smorgoņā, Soļigorskā, Vitebskā, Žodinā.

ANO Cilvēktiesību padome pirmdien piekritusi steidzamā kārtā sarīkot debates par cilvēktiesību situācijas pasliktināšanos Baltkrievijā.

Debates pieprasīja rīkot Eiropas Savienība (ES). Tās prasību atbalstīja 25 no 47 padomes dalībvalstīm. Divas balsoja pret un 20 valstis no balsošanas atturējās.

ANO Cilvēktiesību padomes prezidente Elizabete Tihi Fislbergera no Austrija paziņoja, ka debates notiks piektdien.

Kopš prezidenta vēlēšanām 9. augustā Baltkrievijā katru dienu notiek protesti, pieprasot prezidenta Aleksandra Lukašenko atkāpšanos.

Tūkstošiem protestētāju tikuši aizturēti un ANO saņēmusi simtiem ziņojumus par aizturēto spīdzināšanu vai citiem pārkāpumiem pret aizturētajiem.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994. gada, vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, paziņojusi, ka šie rezultāti ir viltoti. Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu