"Tiesiskā visatļautība." Novērotāju organizācija par Krievijā notikušajām vēlēšanām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki vēlēšanu iecirknī Maskavā.
Cilvēki vēlēšanu iecirknī Maskavā. Foto: EPA/Scanpix

Iecirkņu un teritoriālo vēlēšanu komisiju darbu svētdien, 13. septembrī, Krievijā aizvadītajās reģionālajās vēlēšanās vislabāk raksturo vārdi "tiesiskā visatļautība", paziņojusi Krievijas neatkarīgā vēlēšanu novērotāju organizācija "Golos". 

Novērotāji ziņo, ka daudzviet nemaz nav tikuši ielaisti vēlēšanu iecirkņos. Savukārt vietās, kur novērotāji iecirkņos ielaisti, viņiem nav ticis atļauts filmēt, kā arī liegta iespēja iepazīties ar dokumentiem vai iesniegt sūdzības par dažādiem pārkāpumiem, tostarp rezultātu viltošanu, vēsta Krievijas medijs "Meduza". 

Kā ziņots, 41 reģionā Krievijas vēlētāji balsoja par gubernatoriem un reģionālajām asamblejām, bet četros reģionos notika arī federālā parlamenta papildvēlēšanas. 

Vēlēšanas notika 13. septembrī, bet divas dienas pirms tam notika iepriekšējā balsošana. Novērotāji pauž viedokli, ka iepriekšējā balsošana atvieglojusi vēlēšanu rezultātu falsifikāciju. 

"Golos" uzver, ka velēšanu novērotāji daudzos iecirkņos sastapušies ar vārdisku un pat fizisku agresiju no vēlēšanu komisiju amatpersonu puses. 

Savukārt tajos reģionos, kur bija paredzēta vēlēšanu novērošana tiešsaistē, novērotājiem bija grūtības piekļūt tīmekļa vietnēm, kur iespējams sekot līdzi videotiešraidēm no iecirkņiem. 

"Golos" saņēmusi kopumā 1306 sūdzības par dažādiem pārākumiem vēlēšanu norisē. 

Šis ir lielākais saņemto sūdzību skaits pēdējo četru gadu laikā. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu