Lēmumu pārcelt darbību uz Latviju pieņēmuši 12 Baltkrievijas uzņēmumi (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Lēmumu pārcelt darbību uz Latviju pieņēmuši 12 Baltkrievijas uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, minētie uzņēmumi pārstāv informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozari un citus tehnoloģiju virzienus, piemēram, "zaļo" enerģiju.

Atsevišķi uzņēmumi kvalificējas jaunuzņēmumu statusam atbilstoši Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likuma izpratnei. Šie uzņēmumi uz Latviju plāno pārcelt apmēram 470 darbinieku, galvenokārt uzņēmumu vadības pārstāvjus un galvenos speciālistus.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) minēja, ka patlaban tiek strādāts pie risinājumiem, lai Baltkrievijas uzņēmumi, kuri šādu lēmumu ir pieņēmuši, varētu pārcelt darbību uz Latviju iespējami ātri. 

Latvijā ir izveidota īpaša komanda, kurā EM un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji sadarbībā ar citām iesaistītajām iestādēm paātrinātā kārtībā izskata pieteikumus no Baltkrievijas uzņēmējiem, un piedāvā iespējamos risinājumus. Aktuālie jautājumi ir saistīti ar termiņuzturēšanās atļaujas izsniegšanu augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem, jaunuzņēmuma vīzu, bankas kontu atvēršanu un citi.

"Apzināmies, ka šiem uzņēmējiem šobrīd varētu būt problemātiski saņemt nepieciešamās izziņas no Baltkrievijas valsts varas iestādēm, tāpēc ar katru uzņēmumu strādājam individuāli, uzklausām vajadzības, un sadarbībā ar Ārlietu un Iekšlietu ministrijām operatīvi risinām jautājumus un strādājam pie risinājumiem, kas saistīti ar nepieciešamo dokumentu sakārtošanu," pauda Vitenbergs.

Viņš piebilda, ka paralēli tiek strādāts arī ar Latvijas finanšu institūcijām, lai atrastu kompromisu un izveidotu "zaļo koridoru" ārvalstu uzņēmumu ienākšanai Latvijā.

Kopš ir mainījusies politiskā situācija Baltkrievijā, LIAA mobilizējusi resursus, uzrunājot Baltkrievijas uzņēmumus par iespējām pārcelt darbību uz Latviju. Līdz šim padziļinātas konsultācijas sniegtas 116 Baltkrievijas uzņēmumiem un privātpersonām. Pašlaik šie uzņēmumi Baltkrievijā nodarbina vairāk nekā 4000 cilvēku. 

No potenciālajiem 116 investoriem 30 uzņēmumi strādā informācijas tehnoloģiju jomā, bet 25 ir ražošanas uzņēmumi. Vairāki uzņēmumi atbilst Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumā definētajiem kritērijiem un viņu darbinieki varēs saņemt jaunuzņēmumu vīzas.

Arī vairākas Latvijas pašvaldības ir izteikušas piedāvājumus Baltkrievijas uzņēmējiem, kurus LIAA apkopo.

LETA jau vēstīja, ka LIAA aicina Baltkrievijas uzņēmumus pilnībā vai daļēji pārcelt darbību uz Latviju. Ņemot vērā politisko situāciju Baltkrievijā, LIAA ir mobilizējusi resursus, lai uzrunātu un sniegtu nepieciešamo atbalstu tiem uzņēmējiem, kuri izrādījuši interesi par sadarbību ar Latvijas valsti un vēlas šeit attīstīt uzņēmējdarbību.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu