Izziņoti "Spēlmaņu nakts" nominanti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs.
Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Foto: Zane Bitere/LETA

Visvairāk jeb deviņas nominācijas "Spēlmaņu nakts" balvām šogad saņēmusi Latvijas Nacionālā teātra (LNT) iestudējuma "Puika, kurš redzēja tumsā" komanda, savukārt astoņas nominācijas izpelnījies Liepājas teātra iestudējums "Šekspīrs", informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāvis Ričards Vorobjovs.

Režisora Elmāra Seņkova iestudējums "Šekspīrs" nominēts kategorijā "Gada lielās formas izstāde" līdzās tādām izrādēm kā režisora Dmitrijs Petrenko Dailes teātrī iestudētajai "Elpai", režisores Ināras Sluckas LNT iestudētajam "Tukšajam ziedam (Jermai)" un režisora Valtera Sīļa iestudējumam Valmieras vasaras teātra festivālā "Uzvara ir mirklis". Šajā kategorijā balvai izvirzīts arī režisores Paulas Pļavnieces un teātra trupas "Kvadrifrons" iestudējums "Vecmāmiņu valsts".

Kategorijā "Gada mazās formas izrāde" par uzvaru sacentīsies režisora Sīļa iestudējums LNT "Finlandizācija", režisora Reiņa Suhanova iestudējums LNT - "Margarēta", arī Elmāra Seņkova un teātra apvienības "Esarte" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) radītais iestudējums "Medības". Tāpat uz uzvaras lauriem pretendē Sīļa "Puika, kurš redzēja tumsā" un režisora Vladislava Nastavševa iestudējums "Te sākas nakts" Ģertrūdes ielas teātrī.

Par titulu "Gada izrāde bērniem" cīnīsies režisora Edgara Niklasona iestudējums "Cauruļzobis vienīgais", ko viņš uzvedis Rēzeknes teātrī "Joriks", un iestudējums "Nilsa Holgersona brīnišķīgais ceļojums", ko režisors iestudējis Mihaila Čehova Krievu teātrī. Tāpat uz šo titulu pretendē režisora Toma Treiņa iestudējums "Willa teātrī" "Pagalms atdzīvojas", kas tapis Valmieras vasaras teātra festivāla laikā. Kategorijā "Gada izrāde bērniem" nominēta arī režisores Pamelas Butānes un teātra apvienības "Perforācija" izrāde "Plastmasas huligāni" un režisora Edgara Kaufelda iestudētie "Puscilvēki" Leļļu teātrī.

Kategorijā "Gada izrāde pusaudžiem" izvirzīts režisora Jāņa Znotiņa iestudējums Valmieras drāmas teātrī "Cilvēkam vajag suni", režisora Mārtiņa Eihes darbs Cēsu Mazajā teātrī "Dullais", režisora Kārļa Krūmiņa iestudējums "Nelabā roka", kas tapis Ģertrūdes ielas teātrim sadarbojoties ar LKA. Šajā kategorijā par uzvaru cīnīsies arī režisores Kristas Burānes iestudējums "Netikumīgie", kas izrādīts "Dirty Deal Teatro".

Par uzvaras lauriem kategorijā "Gada režisors" sacentīsies Burāne par "Netikumīgajiem", Nastavševs par iestudējumu "Te sākas nakts" Ģertrūdes ielas teātrī un "Piecas dziesmas pēc atmiņas" Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī. Šajā kategorijā nomināciju saņēmis arī Seņkovs par "Šekspīru" Liepājas teātrī, par izrādi "Medības" un par iestudējumu "a sapiensi", kas tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla laikā, un par tīmekļa izrādi "Irānas konference". Uz gada režisora titulu pretendēs arī Sīlis par tādiem darbiem kā "Puika, kurš redzēja tumsā" un "Finlandizācija" LNT, "Izskatās, ka tu mirsi" "Dirty Deal Teatro" un "Uzvara ir mirklis". Par uzvaru sacentīsies arī Slucka par "Tukšā zieda (Jermas)" iestudējumu.

Kategorijā gada aktrise nominēta Maija Doveika, Esmeralda Ermale, Inese Kučinska, Marija Linarte un Ieva Segliņa. Savukārt uz gada aktiera titulu pretendēs Andris Keišs, Ģirts Krūmiņš, Kārlis Reijers un Igors Šelegovskis.

Kategorijā "Gada aktrise otrā plāna lomā" nominēta Daiga Gaismiņa, Elita Kļaviņa, Jana Ļisova, Ņina Ņeznamova, Regīna Razuma un Guna Zariņa. Uz titulu "Gada aktieris otrā plāna lomā" pretendē Maksims Busels, Kaspars Dumburs, Āris Matesovičs, Edgars Ozoliņš, Mihails Samodahovs un Aigars Vilims.

Savukārt par "Gada jaunā skatuves mākslinieka" titulu sacentīsies Kārlis Arnolds Avots, Matīss Budovskis, Sandija Dovgāne, Paulīne Kalniņa, Agris Krapivņickis, Emīls Ralfs, Elizabete Skrastiņa un Rihards Zelezņevs.

Kategorijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)" nominēts Ivo Briedis, Rasa Bugavičute-Pēce, Evarts Melnalksnis, Klāvs Mellis un autoru kolektīvs, ko veido iestudējuma "Netikumīgie" komanda.

Savukārt par "Gada scenogrāfa" titulu sacentīsies Krišjānis Elviks, Miķelis Fišers, Gints Gabrāns, Kristīne Jurjāne, Ieva Kauliņa un Suhanovs. Kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks" izvirzīta Madara Botmane, Evelīna Deičmane, Kristīne Jurjāne, Suhanovs un Berta Vīlipsone.

Titulam "Gada gaismu mākslinieks" izvirzīts Mārtiņš Feldmanis, Gļebs Filštinskis, Oskars Pauliņš un Lienīte Slišāne. Par "Gada video mākslinieka" titulu sacentīsies Gints Gabrāns un Toms Zeļģis, Elīna Matvejeva, Inese Tīkmane, Kārlis Zemītis, Elizabete Mežule-Gricmane un Burāne, kā arī Zeļģis.

Titulam "Gada kustību mākslinieks" izvirzīta Agate Bankava, Kristīne Brīniņa, Arīna Buboviča, Elīna Gediņa un Regnārs Vaivars sadarbībā ar Ingu Raudingu. Savukārt kategorijā "Gada muzikālas partitūras autors" par uzvaras lauriem cīnīsies Gatis Krievāns, Anna Ķirse, Edgars Mākens, Nastavševs, Jēkabs Nīmanis un Edgars Raginskis.

Kategorijā "Gada notikums digitālajā vidē" nominēts izrāžu cikls e-teātra skatuvē "Baltais kubs", tiešsaistes izrāde "24h", tīmekļa izrāde "Irānas konference", mini sēriju cikls "Patakoļako", klausāmizrāde "Rolanda dziesma" un tiešsaistes izrāde "Vol.1 Antiņš".

Latvijas Teātra darbinieku savienības pārstāvis norādīja, ka vairāk nekā 110 sezonas jauniestudējumus izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā - teātra zinātniece Līga Ulberte, teātra kritiķe Andra Rutkēviča, komentētājs un tulkotājs Eduards Liniņš, teātra žurnāliste un producente Jevgeņija Šermeņeva, kā arī kultūras žurnāliste un teātra kritiķe Undīne Adamaite.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu