"Viss atplēsts vaļā, nograuztas krūtis, kakls." Garkalnes novadā no mājām izbēguši haskiji nokoduši trīs sunīšus (28)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Nepilnu divu nedēļu laikā Garkalnes novadā nokosti trīs sunīši, un aizdomas krīt uz diviem haskijiem, kas bija izbēguši no mājām. Pašlaik notikušā apstākļus skaidro Pārtikas un veterinārais dienests, vēstīja LTV raidījums "4. studija".

28. augustā Alīnu darbā pārsteidzis kaimiņienes zvans, kura atradusi viņas ģimenes mīluli toiterjeru Baksi guļam mežmalā bez dzīvības pazīmēm. Tā kā ģimene mājās ievākusies nesen, pagalmam vēl nav žoga, un suņuka īpašniece sākumā nodomājusi, ka dzīvnieks pats devies prom savā vaļā un notikusi nelaime.

"Kad es atbraucu, viņš tur gulēja. Viss atplēsts vaļā, nograuztas krūtis, kakls. Tajā brīdī sāpīgi, bet domāju - ok, aizskrējis," raidījumā stāstīja Alīna.

Jaunākā bērna auklīte stāstījusi, ka redzējusi ap māju skraidām divus svešus Sibīrijas haskijus, tādēļ Alīna nolēmusi paskatīties videonovērošanas kameras ierakstus, kur ieraudzījusi baiso realitāti.

"Patiesībā suns ir bijis mūsu pagalmā. Septiņu sekunžu laikā bija nograuzts un aizvilkts uz mežu," par kamerās redzēto stāstīja Alīna.

Saprast, kas ir haskiju saimnieki un ar viņiem sazināties, izdevies ar sociālo tīklu palīdzību. Suņu īpašniece atsaukusies un atzinusi, ka abi tajā dienā bija aizskrējuši no mājām, un viņai ir ļoti žēl par notikušo.

Taču pēc desmit dienām dubulta nelaime piemeklējusi kādu ģimeni Upesciemā. Edgars saņēmis, ka viņa divi ģimenes mīluļi - Jorkšīras terjeri - sakosti. Ķepaiņus meklēt devies dēls.

"Izmeklējās mājās, nebija. Izlaisti no rīta ārā. Viņš pēkšņi atrada, ka viņi ir beigti. Viņš bija šokā. Uzreiz braucu mājās. Atradām abus ar koduma pēdām beigtus," "4. studijā" stāstīja Edgars.

Ta kā vārtu apakšējā mala bijusi notraipīta ar zemi un siekalām, saimnieki secinājuši, ka sunīši saķerti un izvilkti, bet pēc tam nokosti.

Sociālajā tīklā Facebook" ģimene uzzinājusi, ka līdzīgu nelaimi piedzīvojusi Alīna. Turklāt kaimiņu liecības un novērošanas kameru ieraksti liecina, ka 7. septembrī arī šajā apkārtnē redzēti divi haskiji. Pēc apraksta tādi paši, kā 28. augustā - pelēks un ruds.

Kaimiņos dzīvojošā Signe raidījumā pastāstīja, ka ar suņiem sastapusies arī kāda kundze no blakus ielas, kura bija devusies pastaigā ar savu mīluli. Viens no haskijiem centies tam iekost.

"Vēlāk kaut kādas pusstundas laikā viņa ar savu suni devās uz mežu, un tur tie abi suņi viņus tā kā ielenca no divām pusēm. Viņi staigāja un bāza purnus gar visiem vārtiem. Kaut ko it kā meklēja. Klusu. Nebija ne riešanas, nekā. Jo tas pārbiedētu jebkuru," "4. studijā" stāstīja Signe.

Abas ģimenes runājušas ar aizdomās turēto haskiju īpašnieci.

"Man bija tāda sajūta pēc sarunas ar haskiju īpašnieci, ka viņa it kā nožēlo, bet [viņai] liekas, ka mēs dramatizējam situāciju," raidījumā stāstīja Alīna.

Nogalināto Jorkšīras terjeru saimniece Inga pauda, ka, "ja liels suns ir sajutis asins garšu, viņš viennozīmīgi atgriezīsies un turpinās. Ja mazs bērns skries, suns uztvers to kā medījumu."

Iedzīvotāji ir satraukušies, daudziem ir mazi bērni, mazi suņi, kucēni.

"Tajā brīdī, ja nāks pretī tie divi suņi, man ir mazs sunīts un bērns, ko man darīt?" raidījumā vaicāja Alīna.

Viņa ar iesniegumu ir vērsusies Garkalnes novada pašvaldības policijā, kas lietu pārsūtījusi Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD), kur tagad uzsākta administratīvā lietvedība.

PVD Ziemeļpierīgas pārvaldes vadītājs Mareks Samohvalovs raidījumā norādīja, ka gadījumā, ja šīs situācijas tiks pierādītas, PVD runās ar suņu saimniekiem.

"Viens aspekts ir administratīvā atbildība, otrs - iespējams, jāvērtē suņu bīstamība  sabiedrībai, tad suņiem var piemērot gan sterilizāciju, gan apmācību, gan arī eitanāziju," "4. studijā" norādīja PVD pārstāvis.

Haskiju Šeilas un Frodo saimniece piekrita tikties ar "4. studiju", paliekot anonīma. Viņā apgalvoja, ka suņi līdz šim neesot bēguši no mājām, taču kaimiņu pagalmā sākušies būvdarbi un noņemta augsnes virskārta, nocirsti koki un krūmi un žogā radies caurums, ko 28. augustā saimnieki nebija pamanījuši.

Sociālajos tīklos ieraugot ziņu par diviem klaiņojošiem haskijiem, un atpazīstot tos kā savējos, viņi devušies dzīvniekus meklēt. 7. septembrī suņi izmukuši, jo tikai uz mirkli izlaisti no redzesloka.

Pēc notikušā, kad neviena nav mājās, viens suns atrodas pie ķēdes, bet otrs voljērā. Viņiem vairs neesot iespējas aizbēgt, raidījumā sacīja haskiju īpašniece

"Šobrīd mēs esam aiztaisījuši caurumu, kur suņi mēģināja bēgt, viņi vairs netiek cauri. Suņus vairāk nelaižam dārzā, kā mēs agrāk ļāvām skriet. Tagad viņi ir pie saites, ir garā saite, ļauj iziet visai teritorijai apkārt. Mēs viņiem neuzticamies, jo redzējām, ka meklē atkal iespēju - jaunus caurumus un jaunas vietas, kā varētu tikt prom," atklāja saimniece.

Viņa arī sacīja, ka abi suņi tuvākajās dienās dosies pie kinologa. Saimniece raidījumā atzina, ka iepriekš nav zinājusi par šādu haskiju rakstura iezīmi - nomedīt mazākus ciltsbrāļus.

"Esam satraukti tikpat, cik visi pārējie… Mums ir ļoti žēl, ka tas ir noticis. Izsakām visdziļāko līdzjūtību šo suņu saimniekiem, mēs paši esam bijuši lielā stresā par šo gadījumu," viņa teica.

Nokosto suņu saimniekiem gan radies jautājums, kāpēc pie kinologa dzīvnieki tiek viesti tikai tagad abi haskiji tiek vesti un kāpēc, pirms izdarīta izvēle par šādiem mīluļiem, saimnieki nav uzzinājuši visu par šķirnei raksturīgajām izdarībām.

Haskiju ilgstošs pazinējs Mārtiņš Kristons, kuram šobrīd ir deviņi šīs šķirnes dzīvnieki, haskijus raksturo kā ļoti pirmatnējus suņus. No visiem suņiem haskiji ir vistuvākie vilkiem, un nemedī cilvēkam, bet sev.

"Pēc rakstura haskijs ir mīļš.

Pirmais, ko es gribu teikt - nomierināt visus, kas uztraucas par maziem bērniem un cilvēkiem. Haskijs pēc dabas nekad nekož cilvēkam.

Viņu, protams, var iemācīt agresīvs saimnieks iekost jebkam - dzīvniekam, cilvēkam. Bet pats par sevi normāls haskijs nekož cilvēkam," raidījumā uzsvēra Kristons.

Taču viņš nevarēja nomierināt par to, ka haskiji nevar apdraudēt citus dzīvniekus. "Haskijs savā dabā ir mednieks. Un visus, kas ir mazāks un nemāk suņu valodu, viņš viņus vienkārši noķer un nokož," sacīja Kristons. Viņš piebilda, ka ir bijuši gadījumi, kad arī paša suņi ir aizbēguši.

Ja haskiju saimnieks grib būt atbildīgs un nodrošināties, lai suns neapdraud pārējos, ir tikai viens risinājums, raidījumā pauda haskiju pazinējs.

"Risinājums viens - taisīt tādas sētas, kur suns netiek ārā. Viņš ir ļoti gudrs, viņš var tikt ārā no jebkuras sētas. Bet risinājumi ir. To var izdarīt," sacīja Kristons.

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu