DNS tehnoloģijas palīdz atrisināt pirms 16 gadiem pastrādātu dubultslepkavību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zviedrijas policija

Pateicoties mūsdienu DNS tehnoloģijas, Zviedrijā izdevies atklāt pirms 16 gadiem pastrādātu dubultslepkavību vēsta portāls "The Local".

2004.gadā Zviedrijas pilsētā Linšēpingā nodurti tika atrasti divi savstarpēji nesaistīti cilvēki - 56 gadus veca sieviete un astoņgadīgs zēns. 

Noziegums satrieca visu valsti, taču izmeklētāji nespēja identificēt slepkavu par spīti tam, ka nozieguma vietā tika atrasts nozieguma izdarītāja DNS, slepkavības ierocis un asiņaina cepure, kā arī aculiecinieki aprakstīja jaunu vīrieti ar gaišiem matiem.

Zviedrijas policija pat vērsās pēc palīdzības pie ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), taču bez rezultātiem. Gadiem ejot, lietas sējumu skaitam augot, tas kļuva par otru lielāko neatrisināto noziegumu pēc Zviedrijas premjera Ūlofa Palmes slepkavības 1986. gadā.

2019. gada janvārī spēkā stājās jauns likums, kas ļāva policijai izmeklēšanās izmantot ģenealoģijas interneta vietnes, ko daudzi cilvēki pasaulē izmanto savu radinieku meklēšanā. Neatklātās dubultslepkavības izmeklētāji salīdzināja slepkavas DNS paraugu ar vietnēs "GEDmatch" un "Family Tree" pieejamo informāciju.

"Atbilstošu rezultātu ieguvām gandrīz uzreiz. Un pēc dažiem mēnešiem jau varējām aizturēt aizdomās turamo. Tika paņemts viņa DNS paraugs un konstatēta 100% atbilstība [slepkavības vietā ievāktajam DNS paraugam]," paziņoja policija.

37 gadus vecais Daniels Nīkvists tika aizturēts jūnijā un drīz pēc tam atzinās abu slepkavību pastrādāšanā. 

Nīkvists nopratināšanas laikā atzina, ka jaunībā viņam bijušas uzmācīgas domas par citu cilvēku nogalināšanu. Savus upurus viņš izvēlējās nejauši, vispirms sadurot zēnu, bet pēc tam arī sievieti, kura redzēja pirmo uzbrukumu.

Tiesu medicīniskajā ekspertīzē tika secināts, ka Nīkvists cieš no smagiem psihiatriskiem traucējumiem, kas izpaudās arī slepkavību pastrādāšanas laikā. Ja viņš tiks notiesāts, sodu nāksies izciest psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Nīkvista advokāts norādīja, ka viņa klients atzīst savu rīcību, taču noraida pašreiz izvirzītās apsūdzības par slepkavību ar iepriekšēju nodomu, lūdzot tās mainīt uz apsūdzībām nonāvēšanā.

Nīkvists raksturots kā nesabiedrisks bezdarbnieks, kuram patīkot spēlēt datorspēles un kurš reti iziet no vecāku mājām, kur mitinājās nozieguma izdarīšanas laikā. Izmeklētāji norāda, ka pēc noziegumu pastrādāšanas Nīkvists turpināja vientulīgu dzīvi Linšēpingā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu