Policistu nošautās Breonas Teilores ģimenei izmaksās 12 miljonu kompensāciju (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Lūivilas pašvaldība piekritusi izmaksāt 12 miljonu ASV dolāru kompensāciju policijas operācijas laikā nošautās melnādainās ātrās palīdzības darbinieces Breonas Teilores ģimenei un ieviest izmaiņas policijas darba metodēs, vēsta aģentūra AP.

Kad šī gada vasarā pēc Džordža Floida nonāvēšanas aizturēšanas laikā izcēlās plaši protesti pret rasismu, arī Teilores gadījums ieguva plašu atpazīstamību visā valstī un ārpus tās robežām.

13. marta naktī policija iegāja Teilores dzīvoklī, meklējot narkotikas. Teilores dzīvesbiedrs Kenets Vokers, noturējis policistus par iebrucējiem, vienreiz viņu virzienā izšāva, trāpot vienam policistam kājā. Policija atbildēja ar vairāk nekā 20 šāvieniem. Teilore tika sašauta astoņas reizes. Narkotikas dzīvoklī netika atrastas.

Teilores māte Tamika Palmere aprīlī ierosināja lietu. Viņa apsūdzēja policiju apšaubāmas informācijas izmantošanā, lai iegūtu kratīšanas orderi un bez brīdinājuma ieietu 26 gadus vecās sievietes dzīvoklī.

Lūivilas "Netaisnības laukumā", kur 113 dienu garumā pulcējās protestētāji, pieprasot taisnīgu iznākumu Teilores lietā, ar pašvaldību panāktā vienošanās netiek uzskatīta par pietiekamu.

"Nevar noteikt cenu tam, lai melnādaina sieviete var naktī mierīgi gulēt un nebaidīties tikt nogalināta," sacīja viena no protestētājām Hollija Makglauna.

Saskaņā ar vienošanos, izmaiņas tiks ieviestas tajā, kā Lūivilas policija pielietos kratīšanas orderus. Citas gaidāmās izmaiņas - policistiem būs finansiāls pamudinājums pašiem dzīvot konkrētos trūcīgajos rajonos, kā arī viņi tiks aicināti veikt brīvprātīgo darbu šajās pilsētas daļās, lai integrētos to ikdienā. Pašvaldība arī sekos līdzi incidentiem ar pārmērīgu spēka pielietošanu un iedzīvotāju sūdzībām.

Pašvaldība jau pieņēmusi Teilores vārdā nosauktu likumu, kas aizliedz kratīšanas orderus "bez klauvējiena pie durvīm". Tādus parasti izmanto narkotiku lietās, lai aizdomās turētajiem nebūtu iespējas steigšus atbrīvoties no aizliegtajām vielām, uzzinot, ka ieradusies policija.

Līdz šim lielākā Lūivilas policijas izmaksātā kompensācija bija 8,5 miljoni dolāru. 2012. gadā tā tika piešķirta nepatiesi apsūdzētam vīrietim, kurš cietumā bija aizvadījis deviņus gadus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu