Video ⟩ Tūkstošiem mirušu putnu ASV nokrituši no debesīm, un neviens nesaprot, kāpēc (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Twitter/Salasphorus

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ievietots satraucošs video. Sākumā redzams viens miris putns guļam blakus saulespuķei, bet pēc tam paveras skats uz desmitiem beigtu putnu, kas izmētāti pāri smilšainajam laukam Ņūmeksikā, vēstī medijs "Vice".

Tie ir tikai daži no simtiem tūkstošu putnu, kas miruši migrācijas laikā virs ASV dienvidrietumiem.

Biologi cenšas noskaidrot precīzu nāves iemeslu, kāpēc gājputni tik pēkšņi un masveidā iet bojā.

Ņūmeksikas štata universitātes savvaļas dzīvnieku un dabas aizsardzības katedras profesore Marta Desmonda raidsabiedrībai CNN pastāstīja, ka mirušo putnu skaits ir anomāls un ka viņi pirms nāves uzvedoties dīvaini un apātiski.

"Tas ir ļoti liels notikums, simtiem tūkstošu un varbūt pat miljoniem beigtu putnu, un mēs to visu varbūt pat neesam aptvēruši," viņa teica.

Bez Ņūmeksikas beigti putni atrasti arī Kolorādo, Teksasā un Arizonā. Šķiet, ka bojāeja neietekmē sugas, kas mitinās dienvidrietumu štatos, tikai tās, kas tām ceļo pāri.

Desmonda un citi zinātnieki saista putnu bojāeju ar klimata pārmaiņām un savvaļas ugunsgrēkiem, kas izpostījuši rietumu krastu: ugunsgrēki, iespējams, piespieda putniem doties prom agrāk nekā parasti, tāpēc viņiem nebija pietiekami daudz laika uzkrāt taukus un enerģiju.

Ņūmeksikas štata universitātes bioloģe Alisona Salasa, kura palīdz pētīt mistiskos putnu nāves gadījumus, "Twitter" ierakstīja, ka vākusi mirušos putnus "ārpus ielām, pilsētiņās, vietējos golfa laukumos, burtiski visur".

"Putni ārēji izskatās pilnīgi veseli," viņa teica, "izņemot to, ka tie ir ārkārtīgi novājējuši."

"Viņiem nav tauku rezervju un knapa muskuļu masa, gandrīz tā, it kā viņi būtu lidojuši līdz brīdim, kad vienkārši vairs to nav spējuši."

Citi zinātnieki apgalvo, ka mežu ugunsgrēku dūmi putniem varēja nodarīt plaušu bojājumus, kas, iespējams, noveda pie viņu nāves. Apkārtne gadiem ilgi cieš no sausuma, kas nozīmē mazāk kukaiņu, ar kuriem putni barojas.

Ņūmeksikas universitāte ir uzsākusi tiešsaistes projektu, kurā vietējie iedzīvotāji var ievietot savus novērojumus un mirušo putnu fotogrāfijas, lai palīdzētu pētniekiem labāk izprast to nāves iemeslu. Lai gan tas joprojām ir noslēpums, Desmonda CNN norādīja, ka viņa ir pārliecināta par vienu lietu:

"Klimata pārmaiņām šeit ir liela loma."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu